Актуелно

Бивши државни секретар САД Хенри Кисинџер изјавио је да је то, што нема довољно мудрости међу светским лидерима, последица савременог вакума у лидерству, преноси експерт „Волстрит џурнал“ Волтер Расел Мид.

Мид је, појашњавајући став Кисинџера, навео да као главни залог успеха лидера види способност да се премости јаз између јавног мњења у земљама и компромиса који су неизбежни у међународној дипломатији.

„Свет не може да буде тако синоцентричан каквог жели да га види кинеска јавност, тако демократски или просвећен као што би желели многи Американци, исламски као што би многи муслимани желели, тако осетљив на проблеме развоја као што то желе неке афричке и латиноамеричке земље, или тако потресен француском величином или задивљен британским моралним вођством као што то желе становници ових земаља“, пише аутор.

Кисинџер се плаши да је све мање услова за формирање трезвеног погледа на могуће компромисе. Бивши државни секретар сматра да су велики лидери: Конранд Аденауер, Шарл де Гол, Ричард Никсон, Анвар Садат, Маргарет Тачер и Ки Куан Ју су потекли од средње класе, а не социјалне елите, што им је дало много уравнотеженији поглед на свет. Они су добили образовање које их је психолошки, интелектуално и културно припремило за ефикасан и дисциплинован рад.

„Питање које брине Кисинџера је да ли се тај канал руши? Да ли елитне институције више не нуде такву строгост и дисциплину и да ли је култура такозване дубоке писмености, како је он назива, пропала до те мере да друштво више нема потребну мудрост за припрему нових генерација лидера? Реч није о томе да професори на колеџима отупљују образовање. Реч је о томе, може ли дубина и строгост класичних наука да издржи изазове вузуелне културе и мале пажње, које пропагирају електронски медији“, приметио је аутор.

Раније је Кисинџер у чланку листа „Спектатор“ изложио своје идеје о томе, како он види будући мир између Русије и Украјине, као и архитектуру безбедности. Претпоставио је, да је дошло време да се у том сукобу искористе измене и да се оне претворе у нову структуру како би се постигла сагласност. Бивши амерички државни секретар је назвао недопустивим одсуство Русије из новог светског поретка након окончања конфликта у Украјини. 

Извор: Политика