Актуелно

ФОТО: Медија центар

Шта се заправо дешава на Косову и Метохији: Куртијев аутогол или договор између њега и Вучића.

Док Српска листа тражи од Београда прекид бриселског дијалога са Приштином због насилне интервенције КПС у којој је било десетак повређених док су Срби, углавном због „радне обавезе“, прошлог петка морали да присуствују београдском митингу СНС, Покрет Отаџбина тражи да власт у Србији уместо подизања борбене готовости распише локалне изборе у четири српске општине на северу КиМ.

– Нудимо Вучићу да распише српске локалне изборе на северу КиМ по Уставу Србије. Београд је дужан да то уради јер су од 2012. у овим општинама на снази привремене мере. Отаџбина ће овај захтев, преко свог народног посланика, званично изнети пред Скупштину Србије. Запад би то требало да разуме, јер је то једини прави демократски и миран одговор на упад специјалаца у српске општине. У њима избори могу да се организују – постоје бирачки спискови и расположење народа. Сад све зависи од Вучића и Владимира Орлића. Али, то је оно што Вучић не сме да уради, јер тиме руши самопроглашену државу Косово, каже за Данас Марко Јакшић из Покрета Срба са КиМ Отаџбина.

Јакшић сматра да без обзира на оштре критике приштинске интервенције прошлог петка на северу КиМ, НАТО, многобројни амерички званичници, ЕУ и западне дипломате, ништа конкретно неће учинити да се ситуација на терену врати на претходно стање мада су свесни да је Курти створио неодрживу ситуацију.

– Нови албански председници српских општина остаће у општинским зградама. Али, не могу специјалци да 365 дана чувају општине, ако је народ против тога што му се намеће, објашњава Јакшић.

Према његовим речима, ништа не значи ни то што су специјалци КПС запосели општинске зграде на северу КиМ, скинули заставе Србије и ставили заставе самопроглашене косовске државе јер „Срби могу да организују рад српских општина у приватним кућама“. Што се застава Србије тиче, Јакшић истиче да су оне остале свуда око заузетих општина.

– Курти је дао аутогол. Овај упад је очито договор између њега и Вучића, који је на митинг СНС одвукао све здраве и способне људе и то аутобусима албанских превозника, уз Куртијеву дозволу. Србе који су у петак хтели да се врате из Београда, чим су чули шта се овде дешава, албански возачи одбили су да возе натраг. Све је то плод наопаке, неразумне и злонамерне Вучићеве политке, јер он није политички глуп и наиван, напомиње Марко Јакшић.

На питање шта ће се догодити данас кад на посао крену Срби који раде у општинама, које сад чувају специјалци КПС, Јакшић одговара да то „зависи од тога шта ће Вучић наредити“.

– То је свет који не размишља својом главом него преко Српске листе о свему одлучује он, оцењује за наш лист Марко Јакшић.

Иако су београдски медији већ у суботу извештавали о нормализацији живота на северу КиМ, Данасови извори тврде да на терену влада напетост, укључујући и северни део Косовске Митровице, где је нови градоначелник Ерден Атић из Самоопредељења ступио на дужност шест дана пре истека законског рока 28. маја.

Атић је једини од четворице албанских градоначелника заклетву положио у седишту општине. Остали су то морали да ураде у околним већински албанским селима и то дан уочи акције специјалаца КПС прошлог петка. У овом граду, где је општина заставу самопроглашене косовске државе добила још 19. маја, појавили су се, како се на терену прича, непознати људи који шире гласине о наводном Вучићевом доласку на север КиМ.

Јелена Тасић, 29.05.2023.

Извор: Данас