Актуелно

Вучић, Орбан и Нехамер потписали Меморандум о борби против илегалних миграција – три земље крећу у заједничку акцију пре краја године.

 

Председник Александар Вучић, мађарски премијер Виктор Орбан и аустријски канцелар Карл Нехамер потписали су на самиту у Београду 16.новембра 2022.године Меморандум о борби против илегалних миграција. Вучић је истакао да је број илегалних миграната готово удвостручен у односу на прошлу годину и да желимо да одбрамбену границу за Мађарску у Аустрију и Србију померимо на југ, чиме штитимо и своју земљу и Европу. Канцелар Нехамер је истакао да постоји јасна подршка Аустрије српском путу у ЕУ, која има важну безбедносно-стратешку улогу и важан је партнер. Орбан је поручио да мигрантима треба појаснити да преко мађарске границе нема преласка.

Нехамер: Захвалан сам што сте схватили бриге Аустрије и нисте је оставили на цедилу
Аустријски канцелар Карл Нехамер захвалио се председнику Србије на позиву и гостопримству, али и на сарадњи пуној поверења.

Канцелар Нехамер је рекао да су Србија, Аустрија и Мађарска основале партнерство када је реч о борби против илегалних миграција и организованог криминала.

"Дошли смо до тачке где појединачне земље ЕУ траже нове видове партнерства ван онога што је могуће у ЕУ, јер оно што се до сада остварује унутар система азила ЕУ није довољно. Од нашег последњег сусрета много тога се догодило, Вучић се заложио да се азилантски туризам оконча и захваљујем му се на томе што је озбиљно схватио бриге Аустрије и што је није оставио на цедилу", рекао је Нехамер. 

Аустријски канцелар каже да је његова земља трпела терет азилантског туризма посебно из Туниса, Индије и других земаља.

Нехамер је најавио и да ће Аустрија послати још 100 полицајаца и полицајки у заједничке тимове на границама и адекватно опремљена возила и дронове.

"Захвалан сам и Србији и Мађарској што ћемо први пут покренути пројекат да се депортују мигранти који нелегално бораве у Србији. Ја сам ту платформу предложио још као министар унутрашњих послова и ставићу је на располагање Србији", рекао је Нехамер.

Аустрија већ има 96.000 захтева за азил ове године и то је знак да досадашњи систем азила у ЕУ не функционише, рекао је Нехамер.

"У Аустрији се покренула дискусија шта све треба покренути и променити у законима да би се овај тренд зауставио, а земља заштитила од илегалних миграција. Морамо брзо доћи до одлука и драго ми је што наше три земље заједнички раде на томе да заштите своје границе", рекао је Нехамер.

Истакао је да је то што раде ове три земље снажан сигнал за Брисел.

"То је снажнан сигнал што две државе чланице ЕУ Мађарска и Аустрија, заједно са Србијом, заиста снажним и позуданим партнером, одавде шаљу сигнал Бриселу", нагласио је Нехамер.

Истакао је да је Аустирија, како је рекао, страствени борац за то да државе Зашадног Балкана приступе ЕУ.

"И да партнери као што је Србија, не само добију перспективу, већ да се остваре и конкретни напретци, пошто су велики изазови у борби против илегалних миграција, тероризма и организованог криминала, као и када је реч о снабдевању енергијом. Ствари најбоље функционише када се њима заједнички бавимо", поручио је Нехамер.

Вучић: Расте број илегалних миграната, штитимо и Европу и Србију
Вучић је изјавио на заједничкој конференцији за медије после пленарног састанка делегација три земље, да је данас потписан важан меморандум о разумевању у вези са борбом против илегалних миграција.

"Наши тимови настављају да раде на конкретизацији свега и ускоро крећемо са акцијом, свакако значајно пре краја године", навео је председник Вучић.

Број илеганих миграната је, нагласио је, готово удвостручен у односу на прошлу годину.

"Желимо да ту одбрамбену границу за Мађарску у Аустрију и Србију померимо на југ, а касније ћемо бити спремни да је заједно са Северном Македонијом померамо даље на југ, тиме штитимо и чувамо Европу, али штитимо и своју земљу", поручио је председик.

Вучић је истакао да је неколико корака већ предузето.

"Први кораци су усаглашавање визне политике са политиком Европске уније. Више немамо слободан визни режим с Тунисом, који је трајао од 1962. године, ни са Бурундијем, ускоро са још две земље мораћемо да имамо другачији визни режим, исти онакав какав постоји у Европској унији", навео је Вучић.

Илегални мигранти у Србију најчешће стижу две земље – то су Северна Македонија и Бугарска.

"Договорили смо се данас да заједнички уз подршку Мађарске и Аустрије ангажујемо већи број полицајаца на граници према Северној Македонији, да укључимо и значајну опрему, аутомобиле са термовизијским камерама и да покушамо да ту одбрамбену линију померимо на југ", рекао је председник.

Србија не жели да буде паркинг за илегалне мигранте, нагласио је Вучић и подсетио да је Србија према избеглицама и према онима којима је тешко и који су у таквој потреби увек имала разумевања и показивала солидарност, и то ће радити и даље.

"Важан је договор о реадмисији, односно протеривању оних који немају шансе да добију азил, а желе по сваку цену да остану на нашој територији. За нас је то веома важан договор, јер ћемо морати да обезбеђујемо авионе за повратак у њихове земље. То је веома скупо. Те трошкове ћемо да поделимо са нашим партнерима из Мађарске и Аустрије", истакао је председник.

Вучић је пренео да су разговарали и о другим темама, као што је изградња нафтовода, али и мреже за извоз зелене енергије која ће ићи преко Азербејџана, Румуније и Мађарске, на шта ће и Србија гледати да се прикључи.

Било је, додао је, речи о европском путу Србију, геополитичкој ситуацији.

Најавио је да ће следећи пут Самит бити одржан у Бечу.

Извор РТС