Актуелно

Рат је данас отворен само зато што су то желели Американци. Због тога морају Американци и Руси да се договоре и онда се рат завршава”, уверен је Орбан

Мађарски премијер Виктор Орбан сматра да би САД и Русија требало да преговарају о примирју у Украјини, оцењује да би Доналд Трамп могао да буде нада да се дође до мира, и да са Ангелом Меркел данас не би било рата у Украјини.

Примирје мора да буде договорено не између Русије и Украјине, већ Америке и Русије”, рекао је мађарски премијер током дискусије у организацији Берлинер цајтунга и магазина Цицеро у Берлину.

Орбан је рекао да онај који верује да рат може бити завршен руско-украјинским преговорима „не живи на овом свету”, јер је реалност другачија.

Истакао је да Украјина може да се брани против Русије само зато што је војно подржавају САД.

Рат је данас отворен само зато што су то желели Американци. Због тога морају Американци и Руси да се договоре и онда се рат завршава”, уверен је Орбан.

Такође је оценио да амерички председник Џо Бајден није прави преговарач за америчку страну.

Он је ишао превише далеко”, сматра Орбан, додајући да је Бајден рекао неке ствари о Владимиру Путину после којих је тешко водити преговоре.Звучаће можда брутално што ћу рећи, али нада у мир је Доналд Трамп”, оценио је он.

У дискусији, у организацији Берлинер цајтунг и магазина Цицеро у Берлину, Орбан је, на питање шта мисли да је разлог одлуке Путина да нападне Украјину, рекао да нерадо одговара на то питање, јер њега не занима Путин, већ Мађарска, ЕУ и који је европски интерес.

Не знам зашто је започео рат”, подвукао је он.

Додао је и да је и 2014. анексијом Крима могло доћи до рата, али је захваљујући преговарачком спретношћу тадашње немачке канцеларке Ангеле Меркел спречен.

На питање да ли би актуелни рат Меркелова могла да спречи, Орбан је јасно одговорио: „Са Ангелом Меркел данас не бисмо имали рат у Украјини”.Извор:Тањуг/РТС