Актуелно

сРПСКА ДИЈАСПОРА ИЗ рУСИЈе ОРГАНИЗОВАЛА У МОСКВИ традиционални КРОC РТС

 

 

 

И ове године крајем маја у Москви је одржан традиционални Крос РТС-а. Ова културно-спортска манифестације, која се одржава у Москви већ осми пут, представља важан догађај за овдашње Србе, јер је дијаспора у Москви релативно нова и млада.

„То је једини дан у години када се у Москви на једном месту окупи велики број Срба“, каже за Геополитику Весна Пантовић. На кросу се учествовала деца, али и њихови родитељи. Младим такмичарима су потом додељене медаље и дипломе. Осмеси и радост на лицима малишана били су најбоља потврда и оправдање ове манифестације.

И ова, као и многе друге националне манифестације Срба, опстају само захваљујући ентузијазму појединаца. У Москви ти национални ентузијасти су жене: Весна Пантовић, Даница Продановић и Љубица Алексић. Оне су биле главни организатори, али су се потрудиле да ова манифестација нема само спортски већ и културни карактер.

Организовале су програм „Посело“, у коме су девојчице и дечаци, од којих су многи из мешовитих бракова (српско-руских), били обучени у старе српске традиционалне ношње. Ова лепа слика оставила је утисак како на све присутне тако и на пролазнике Московљане, доприневши укупном успеху ове манифестације.

Кросу су присуствовали и представници амбасаде Србије, а децу и све присутне је у име покровитеља манифестације успешно анимирао познати спортски новинар РТС-а Решад Шемовић.

Али Крос РТС-а је само једна од волонтерских активности ових Српкиња из Москве. Весна Пантовић и Даница Продановић, приликом нашег сусрета у Москви почетком јуна, увелико су се припремале за нови Камп за децу из дијаспоре.

Камп за децу из дијаспоре траје већ седам година и он такође прераста у још једну лепу традицију. Значајан допринос окупљању деце из различитих земаља дијаспоре дао је познати спортски новинар Радио Београда Стеван Ковачевић.

„Ове године Камп се од 22. до 20. јуна одржава у Пожарeвцу. Циљ је да се нешто ново научи и да се деца

из различитих земаља друже и упознају. Деца имају радионице, а током кампа се организују и екскурзије по околине где се упознају са духовним и културним споменицима Србије“, каже Даница Продановић, и додаје да је најпозитивнија последица Кампа за дијаспору „што деца проговоре српски“. Проблем савладавања матерњег језика, поред Америке, Аустралије, земаља Западне Европе, присутан је и у Русији, где деца из мешовитих бракова често знају само руски језик.

„После тих кампова, очеви (који су најчешће у тим мешовитим браковима Срби) су веома задовољни, јер деца науче српски“, додаје Даница.


Весна Пантовић наводи да свака од петнаест земаља из којих долазе наши млади сународници има обавезу да припреми презентацију.

„У питању је презентација земље из које се долази, где се представља све оно што је битно из живота и културе те земље. Ми смо у сарадњи са Руским домом културе у Београду организовали дивну изложбу где смо презентовали материјале са кроса из Москве и кампова у Србији“, наводи Весна.

Као резултат озбиљног и систематског рада стигло је признање – прелазни Пехар који је сведочи да је руска дијаспора прошле године била најбоља. На крају, наше саговорнице истичу да је до сада преко педесеторо деце из Русије прошло кроз Кампове за дијаспору. Љубав, са којом Весна и Даница све ово раде, проистиче из тога што су оне обе просветне раднице. Растанак из кампова је увек најтежи и завршава се дечијим сузама. И то је потврда о другарству и оправданости организовања оваквих кампова, где ће се наши најмлађи учити другарству, племенитости, али и патриотизму и националном васпитању.

С.Е.