Актуелно

Јирген Елзесер говори за Геополитику

jirgen-elzeser

Многи од ових папира су у хеџ фондовима и њима се тргује у Њујорку и Лондону.

 

Али, хеџ фондови из Њујорка и Лондона, који тргују хартијама од вредности, немају своје седиште у тим градовима, већ на неким острвима: Кајманска острва, острво Ман између Шкотске и Ирске...

То су крунске земље јер не припадају Великој Британији већ краљици, те  су изван домашаја међународних закона. То су гусарска острва, одакле се напада остатак света финансијским оружјима за масовно уништење. Националне државе морају да зауставе уплив тих хартија од вредности и хеџ фондова у државни систем.

Кажите нам укратко шта је централна идеја Ваше књиге ”Национална држава и феномен глобализације”?

- Прва тачка књиге јесте одбрана националне државе против глобализације. Друга тачка јесте да економска криза није спонтана већ да је планирана и да је изводи англоамеричка финансијска олигархија.

Који су мотиви англосаксонске финансијске елите да изазову економску кризу?

- Суштина економске кризе је да су они надули мехур од фиктивног новца који нема никакву подлогу у реалној економији. То је почело још 70-их година јер је британска влада, две деценије раније, дозволила приватним банкама да штампају новац. И овај мехур је пукао када је пропала банка "Liman braders" (Lehman Brothers) 15. августа 2008. године. Велики новац који је пристизао из Америке уложен је у Лондон. Кенеди је покушао да све то заустави, међутим, убили су га. И пошто је Никсон 1971. године суспендовао везу између долара и злата, Лондон је могао да искористи ту прилику да иштампа што више долара. Може се рећи да ово није мехур, већ финансијско оружје масовног уништења. Ворен Бафет, амерички милионер, то је казао. И, дакле, овај мехур има финансијске деривате који су све заједно 868 билиона долара. Деривати, то су папири ниже вредности. Примера ради, дају кредит неком сиромашном Американцу да купи кућу и уместо да запишу дуг у банкарским књигама, они направе сертификат. Након тог тај сертификат деле сиромашним европским пензионерима као залог за ново, као хартије од вредности. Многи од ових папира су у хеџ фондовима и њима се тргује у Њујорку и Лондону. Али, хеџ фондови немају своје седиште у тим градовима, већ им је седиште на неким острвима: Кајманска острва, острво Ман између Шкотске и Ирске, које су крунске земље, те су изван домашаја међународних закона јер не припадају Великој Британији већ краљици. То су гусарска острва, одакле се напада остатак света финансијским оружјима за масовно уништење. И национална држава мора да заустави уплив тих хартија од вредности и хеџ фондова у државни систем. Националне банке које су трговале са овим хартијама од вредности, које су сада у стечају не смеју се спасавати него се морају ликвидирати. И после пада банке "Liman braders” било је пуно међународних конференција, али нема никаквих резултата. Јер земље које имају велику зараду од хеџ фондова, нарочито Америка и Британија, спречиле су да конференције имају било какав учинак. И једино национална држава може да предузме било какве мере. Као пример јачине националне државе је Русија. Русија је пропадала у току Јељцинове владе, а Путин је успео да, уз помоћ државе и националних хеуристичких[1] система, заустави распад економског система у Русији и да затвори олигархе у Сибиру, тиме спречавајући приватизацију националних фирми у руке страних богаташа. И од тада стање у Русији се много побољшало. Нама треба координација нападнутих националних држава. У Јужној Америци, Чавес је покушао да направи једну такву корпорацију и требало би да учинимо исто и у Европи, али то није могуће због Европске уније која помаже англоамеричкој олигархији у рушењу наших економских система. Нама треба нови интернационализам, што значи сарадња између националних држава на осовини Париз, Берлин, Москва. Уместо евроатлантских интеграција нама су потребне евроазијске интеграције.

На кога се у овом тренутку у Европи може рачунати, од држава и политичких снага у циљу реализације тог пројекта?

- Имамо државе ван Европске уније, нарочито Норвешку, која је изузетно јака јер има нафту и Швајцарску. У последње време било је пуно притисака на Швајцарску и англоамерички олигарси би хтели да разбију Швајцарску да преузму сав новац који се налази у њиховим банкама.  Европска унија има доста тешких финансијских проблема, нарочито у балтичким државама, у Мађарској и у Румунији где је животни стандард много нижи него у Србији, јер су примили новац из мехура финансијског оружја масовног уништења - јефтине кредите - и сада те бомбе полако руше све пред собом и расцепљују државе. Неке од ових државе ће се потпуно урушити, а неке државе, као што је Мађарска, постаће политички психотичке.

Објасните нам мало тај термине политички психотичке?

- Почеће са сновима о великој Мађарској. Господин Лајчак, министар спољних послова Словачке, који је хтео да отцепи Црну Гору од Србије, сада покушава да одбрани независну словачку државу од Мађара. И Мађарска полако притиска Словачку и Румунију, Румунија притиска Молдавију, и сви заједно притискају Украјину, те сматрам да је српски положај чак и много бољи од Словачког, јер немате толико Мађара.

Али и кад сте говорили о великој Мађарској, нисте поменули могући слични сценарио и у Војводини?

- Да, али Мађарска је много више окренута ка Словачкој него ка Србији.

Овде се ради на усвајању статута Војводине који покрајини даје елементе државности?

- Свакако. Питање Војводине ће постати актуелно оног тренутка када прође руски цевовод кроз њу. Јер нафтна мафија са Запада жели да изгради сопствени цевовод и изузетно су бесни на Србе због тога што су потписали уговор са ”Гаспромом”. У овом случају они ће одсећи путању цевовода отцепљењем Војводине. Још један разлог за велики мађарски притисак на Словачку је у томе што Братислава има добре односе са Русијом.

Можете ли укратко да нам опишете стање у Немачкој?

- Део немачке елите се не осећа удобно у савезу с Америком. Овај помак се видео у промени политике господина Шредера који је био један од главних ратних хушкача '90-их година. Сећам се како је Шредер хладно примио 1999. године Виктора Черномирдина и није хтео да разговара поводом забринутости Москве због агресије на Србију. Али, у току свог другог мандата он је одбио да помогне Американцима у Ираку. Те 2005. године, када се завршио његов други мандат на месту председника немачке владе, Шредер је потписао уговор са ”Гаспромом” и сада ради за њих. Волфганг Клемент, бивши министар економије, сада ради за ”Гаспром” на изградњи цевовода кроз Балтичко море. И занимљиво је да Јошка Фишер, који је својевремено сарађивао са Шредером, сада ради за ”Набуко” (амерички цевовод). Постоји расцеп у немачкој елити. Чак и Ангела Меркел као амерички човек, мора да сарађује са Русијом, јер Русија даје Немачкој новац.

Како Русија, која је пре 10 година доживела потпуни економски слом, сада даје новац Немачкој? Нико пре деценију није могао поверовати у такву могућност, а и данас је то тешко схватити?

- Путин је спасао земљу и искористио систем националне државе да задржи профит од нафтних компанија у Русији, а не ван и сада Руска Федерација има вишак од четири стотине милијарди долара.

Мислите ли на учешће руске СБЕР банке у куповини ”Опела”?

- ”Џенерал моторс” је уништио ”Опел”, јер је као вампир исисао сав новац из њега. Дакле, једино решење за ”Опел” било је да се одвоји од тог финансијског вампира и да се упусти у заједничко предузеће са СБЕР банком из Русије. Руски новац је такође спасао продају бродоградилишта на Балтику у граду Визмар, одакле је Ангела Меркел водила изборну кампању. Такође, и једну фабрику компјутерских чипова у Саксонији.

Како оцењујете стање око Косова и Метохије?

- Са Косовом је отпочео распад Европе и ланчани притисак Мађарске на Словачку и Румунију. Србија треба да одбрани свој интегритет и суверенитет на Косову и да подржи међународно право, а да више не подржава Еулекс из Ахтисаријевог плана. Српске енклаве на Косову могу да сарађују тешње са Београдом. Једини начин да се Косово врати у Србију јесте када пропадне америчко царство што је слично случају Алзаса и Лорена, када је Немачко царство 1871. то приграбило од Француске, а Француска то повратила после пропасти Рајха. Пропаст англоамеричког царства са својим потцарством Европске уније ће уследити било пропашћу евра, или долара, или трећег кандидата - фунте.

превод: Давид Ђорђевић

 

 

 

Нова књига Јиргена Елзесера на српском

 

Књига Јиргена Елзесера „Национална држава и феномен глобализације“ недавно је објављена и на српском језику у издању  куће „Јасен“. Ова издавачка кућа је већ превела и објавила неколика књига Јиргена Елзесера. Књигу „Национална држава и феномен глобализације“ можете поручити на телефон: 064/124-26-26

 [1] Хеуристика је наука о методима и принципима проналажења новог.