Актуелно

ФОТО: Медија центар

Марко Јакшић, члан Народног покрета Срба са КиМ “Отаџбина” и некадашњи народни посланик

Косово никад неће моћи да буде посебна држава без помоћи и подршке Србије, а мислим да је Приштина у Александру Вучићу нашла јаког, доброг и поузданог савезника. Јер, оно што нису могле да учине НАТО бомбе, то је онако елегантно и у миру Александар Вучић препустио Приштини. Овим речима члан Народног покрета Срба са КиМ “Отаџбина”и некадашњи народни посланик Марко Јакшић коментарише ултиматум који је у виду немачко-француског плана за Косово постављен пред Србију.

Немачко-француски план за Косово је на столу, о томе ће председник у четвртак говорити у Скупштини, али знају ли Срби са КиМ о чему се заправо ради и шта нам се нуди?

- Највећи део Срба са КиМ зна да се дешава нешто крупно и претпостављају да је на помолу једна тешка издаја – да Срби морају да раскрсте са својом државом. То што се нуди уопште није повољно за Србе и зато сви нешто чекају са једном великом зебњом. Оно што мали број људи зна јесте да је ово што сад имамо заправо Ишингеров план. Он је учествовао у преговорима Београда и Приштине, када их је водио Ахтисари и тај план је понудио 2008. године. Наша делегација је те године у Бечу са индигнацијом одбила овај предлог, међутим, он се сад пресвукао, мало укомпоновао и излази опет пред нас, грађане КиМ, који практично треба да заврше у независној држави Косово, тј. у још једној албанској држави на Балкану.

Да ли је неко из званичних институција у Београду или од представниа Српске листе покушао да објасни Србима на КиМ шта се од нас тражи?

-И сами знате да је Српска листа формирана пре свега да слуша Александра Вучића. Они имају тај мали дефицит у интелектуалном и сваком другом смислу. Они ту нису доведени да размишљају нити да објашњавају, већ да следе оно што им њихов вођа каже. Према томе, ни од стране Српске листе, нити од стране званичних институција Србије, рецимо Канцеларије за КиМ, никаква обавештења нисмо добили, нарочито пошто је Српска листа после ових пропалих барикада једноставно потонула. Нема их нигде. Међутим, они ионако имају врло слаб углед код Срба на КиМ, тако да им се мало и верује. Што се тиче ових из Канцеларије за КиМ, они већ 10 година лажу Србе о разним победама… Сећате се Марка Ђурића и 5:0, а то је онда наставио и Петар Петковић. А истина је да што више Српска листа и Александар Вучић побеђују, то Србима више трну зуби и све више се налазе у независном Косову. Они нити шта могу да објасне, нити да кажу, а још мање може да им се верује. Зато код Срба важи уверење да је овде реч о издаји.

Како видите политику Александра Вучића по питању Косова у протеклих 10 година?

- У ових 10 година грађани су имали прилике свашта да виде и чују, они су једноставно постали робови лоше националне и државне политике Александра Вучића. Осетили су да иду све даље од Србије. Једна по једна институција Републике Србије на овом простору се гаси, почев од енергетике, преко телекомуникација, до полиције, судства, цивилне заштите. Све је остало да се врти око здравства и просвете, али и ту све више нестаје држава Србија, а рађа се независно Косово. То се нарочито појачало доласком Александра Вучића. До тад РОСУ није смела ни да помисли да се појави на северу, никаквих других регистарских таблица ту није било осим српских. Грађани осећају да се одаљавају од своје матице и то корацима од седам миља.

Стално говоримо само о северу КиМ, али како живе Срби с друге стране Ибра?

- Они се једноставно тихо исељавају. Напуштају своју домовину, како би се то медицински рекло – капиларно. Без помпе, у једној тишини. Пре неки дан је доста аргументовано председник Српског националног форума Момчило Трајковић рекао да је за време Вучића више од 30.000 Срба напустило простор КиМ, нарочито они јужно од Ибра који виде да су на неки начин продани. На Новом брду, Срби продају земљу Албанцима по цени која није већа од пет евра по ару. Једна јадиковка и безнађе. Примера ради, ја сам негде до 2008. године, док ме Влада Ивице Дачића и Бориса Тадића није сменила, био на челу Здравственог центра. Дом здравља у Зубином Потоку имао је тада 140 радника, данас их је мање од 80, што значи да је 60 породица у ових 10 година мање само на територији ове општине.

Зна ли се тачно колико је Срба јужно од Ибра?

- Према неким претпоставкама, укупно је Срба остало на КиМ између 110 и 120.000. Пола од тога је на северу, пола на југу.

Да ли је немачко-француски план чије се прихватање сада разматра коначни расплет у дијалогу Београда и Приштине?

-То је, на неки начин – “дошла вода до пода”. Ми имамо прилике да чујемо председника Србије да је реч о великим притисцима на Србију, да морамо да се фактички одрекнемо своје територије, иначе ће нестати инвестиције и увешће нам санкције. Оно што лично мислим, јесте да је ово више атак на председника Србије, него на саму државу. Имајући у виду да смо и од француског и немачког амбасадора чули да никакве санкције ни ултиматуми не прете Србији. Једноставно се врши притисак на председника, да ли зато што је обећао да ће се одрећи овог дела територије, да ли због бројних криминално-коруптивних афера које је ових 10 година направио и створио и довео до тога да је сад фактички на челу Србије уцењена личност. И он на прави начин не може да брани Србију. С друге стране у интервјуу Блумбергу каже да су Крим и Донбас Украјина и да се бори са целовитост Украјине, а овамо цепа Србију, с обзиром да је прихватио француски-немачки предлог. Тај предлог садржи то да Србија треба да прихвати независност, територијалну целовитост и суверенитет Косова. Уколико и ових пет земаља које не признају Косове прихвате овај предлог и Косово уђе у НАТО пакт, то буквално значи да Република Србија може да се поздрави са својом јужном покрајином. Нажалост катастрофална државна и национална политика Александра Вучића узима свој данак тако што се суочавамо са губитком дела своје територије.

Зашто Аљбин Курти избегава да формира Заједницу српских општина и шта мислите о нацрту Статута ЗСО који је недавно сачинила немачка фондација Фридрих Еберт?

- Имао сам прилике да прочитам тај предлог, али прво да кажем зашто је Курти велики противник ЗСО. У жељи да буде већи Албанац и већи јуришник од Рамуша Харадинаја и Хашима Тачија. Он није учествовао у рату, они јесу и он сад на овај начин испуњава предизборно обећање својим гласачима, да то неће признати. Он каже може ЗСО ако Србија призна независност Косова, значи у питању је једна обична трговина. С друге стране, та заједница како ју је предвидела у свом предлогу Фридрих Еберт фондација, мислим да је то још једна велика подвала Србима. Срби кроз ову заједницу треба да се рецимо одрекну преосталих институција које су везане за Београд, а то су здравство, просвета, култура и социјала. Ако предајемо ове институције Заједници српских општина, ми под кишобран Косова стављамо преостале српске институције, дакле под контролу Приштине, јер је и сам министар Милош Вучевић рекао да то треба да иде кроз Устав Косова.

Шта су Ваше највеће замерке на рачун овако осмишљене ЗСО?

-Ту се каже да Срби имају право на примарну и секундарну заштиту, али не и терцијарну. Према томе оспорава се Србима са КиМ право да сутра могу да се лече у Београду и осталим клиникама у Србији. Поставља се и питање ко ће да убеди Србе да је много боље да директора болнице у Косовској Митровици постави председник ЗСО, уместо министра здравља Србије или да је боље да о српским светињама на Косову брине ЗСО, а не Министарство културе. На мала врата хоће да се и преостале институција подведу под кишобран Приштине, а кроз ЗСО. То значи да Срби са КиМ раскидају дефинитивно сваку везу са својом матицом. Једна таква заједница као што је ЗСО, Србима уопште не треба, нарочито јер се поставља и питање платног промета. По том плану Република Србија треба да даје новац за функционисање здравства и просвете Влади Косова, па онда Влада Косова треба да пребацује Србима. Сигурно неће плату Србима да пребацује у динарима, него у еврима, па се поставља питање и инвалидско-пензионог осигурања и свих других ствари. Колико год се натезали и Дачић и Вучић да објасне да је ЗСО добра за Србе, мислим да је то катастрофална ствар и да је много боље да остану ствари онакве какве јесу. Срби имају овако максималну везу са својом државом, а са ЗСО Вучић и Дачић само желе да заокруже државност Косова, с обзиром да су им претходно предали енергетику, телекомуникације, полицију, судство… Да заокружимо ствари, Косово никад неће моћи да буде посебна држава без помоћи и подршке Србије, а мислим да су у Александру Вучићу нашли јаког, доброг и поузданог савезника. Јер оно што нису могле да учине НАТО бомбе, то је онако елегантно и у миру Александар Вучић препустио Приштини.

Јелена Јеловац 

Извор: НОВА.РС