Актуелно

Ексклузивно

За Геополитику говори председник Централног извршног комитета Сверуске политичке партије «Јединствена Русија» Андреј Јурјевич Воробјов

 

Модернизација Русије на темељима руског конзервативизма

 Andrej_Vorobjev_-_small

На конгресу партије у новембру извршено је дефинитивно уобличавање наше идеологије – руског конзервативизма. Међутим, овде нема никакве противречности са стратегијом модернизације. Ми смо за трансформације, за развој економског и политичког система земље, али се тај процес мора одвијати постепено, еволутивно, на темељу очувања и узимања у обзир наших културних и историјских традиција.

Примери Де Гола и Аденауера показују како се може постићи успех и произвести земљу у лидере на основу правих конзервативних вредности. Ми не можемо једноставно тек тако пренети западне матрице. Зато ми тежимо ка томе да, с једне стране, узмемо у обзир методологију и социјалне технологије, успешно коришћене у другим земљама, а да их, с друге стране, предложимо у својству бизниса руске вредности и традиције. Такав прилаз сматрам ефикасним.

 

 

 

 

Уважени господине Воробјев, предмет пажње листа Геополитика је нова идеолошка платформа партије ”Јединствена Русија”, која је усвојена крајем новембра прошле године,  а чија суштину и оригиналност најбоље одражава нови кредо „конзервативна модернизација“.  Молимо Вас да за наше читаоце објасните тај мото, који се састоји из два, на први поглед, противречна појма?

 

- Да, заиста је на конгресу у новембру извршено дефинитивно уобличавање наше идеологије – руског конзервативизма. Међутим, овде нема никакве противречности са стратегијом модернизације. Неки често покушавају да супротстављају конзервативизам и прогрес, што апсолутно није правилно. Ми мислимо у оквирима друге дихотомије:  конзервативизам – радикализам.

 

Ми смо за трансформације, за развој економског и политичког система земље, али се тај процес мора одвијати постепено, еволутивно, на темељу очувања  и узимања у обзир наших културних, историјских традиција. Ми смо за то да модернизација не постане удео „изабраних“, ни мањине, већ да се одвија на основу најширег, максимално могућег друштвеног консензуса. Консензуса који се темељи на руским вредностима, то јест, на конзервативизму.

Ако смо добро разумели Ваш ауторски текст на ову тему, Ви сте направили синтезу искустава других земаља у модернизацији и посебно истакли позитивне примере напретка Француске у време генерале Де Гола, Немачке у време Конрада Аденауера, Британије у време Маргарет Тачер, улога Либерално-демократске партије у развоју Јапана. Шта је партија ”Јединствена Русија” желела да постигне кроз ову идејну синтезу и да ли се искуства поменутих земаља, имајући у виду јединствену географску позицију Русије и њену особену политичку традицију могу применити у Вашој земљи, и, коначно, могу ли поменута искуства још више ојачати савремену Русију?

- Ми живимо у глобалном свету и зато није могуће деловати изоловано, без узимања у обзир светског искуства. Примери Де Гола и Аденауера показују како се може постићи успех и произвести земљу у лидере на основу правих конзервативних вредности. Да, ми не можемо једноставно тако пренети западне матрице и очекивати да ће се оне моментално примити на руском тлу. Зато ми тежимо ка томе да, с једне стране, узмемо у обзир методологију и социјалне технологије, успешно коришћене у другим земљама, а да их с друге стране, предложимо у својству бизниса руске вредности и традиције. Такав прилаз сматрам ефикасним.

 

Алтернатива конзервативизму је насилна модернизација левог правца. Морамо признати  да су управо оне биле најбрже и најефикасније у 20. веку. Узмите стаљинистички пројекат индустријализације или прилично драстичне трансформације у Кини под руководством комуниста.

 

Постоје у нас у земљи усијане главе и на десном крилу које говоре: друштво је инертно, дајте да још једном све преломимо преко колена и да ширимо трансформације. Међутим, мени се чини да за разлику од тих либерала интелектуалаца, који живе у оквирима Садовово кољца, већина становништва схвата да је  нашој земљи доста револуција. То је пут у ћорсокак.

 

Ми се залажемо за ненасилну модернизацију, која се темељи на развоју слободе и стваралачког потенцијала сваког човека. И то је, безусловно, еволутивни процеса који, како сам већ приметио, кореспондира с конзервативном идеологијом.

 

Коју визију Русије жели да оствари партија ”Јединствена Русија”, како оцењујете резултате партије у вођењу земље имајући у виду економску кризу и тешко бреме наслеђа у прошлости, укључујући ту и епоху „реформи“ почетком деведесетих?

- Као што сви знамо из класичне политичке теорије, задатак сваке партије, или политичке снаге јесте борба за власт. Питање је само у томе како располагати са том влашћу и у које циљеве је употребити.

 

Током последњих неколико година „Јединствена Русија“ је постала централни елемент политичког система, инструмент консолидације елита, сидро стабилности. И ми смо свесни колико је тешка та улога и колико је велика одговорност.

 

Све је то одредило и карактер наших потеза за време економске кризе. Оперативно донесене одлуке, свенародно разматрање плана антикризних мера, очување свих социјалних обавеза државе – све је то било могуће захваљујући постојању наше парламентарне већине у центру и у регионима, захваљујући синхронизованом раду извршне и законодавне власти.

 

Погледајте шта се догодило у Грчкој или у Прибалтику. Обратите пажњу како су владе развијених земаља, које себе означавају као социјалне државе, пребацивале на кризу терет социјалних гаранција. Ми смо кренули сасвим другачијим путем – основни акценат ставили смо на човека, на то да људи у најмањој мери буду погођени економском несређеношћу. Резерве финансијске чврстоће створене у годинама стабилности омогућиле су нам да то учинимо. Мада је, подсећам, уочи думских избора 2007. било оних који су позивали да се отвори касица и да се популистички раскрчме акумулиране резерве. То је, узгред речено, још један аргумент у корист конзервативизму и постепеним трансформацијама.

Vorobjev_Medvedev_-_small

Председник Владе Руске Федерације Владимир Путин, који је истовремено и председник ”Јединствене Русије” је популарна и омиљена личност у Србији. Изаћи ћете у сусрет великом интересовању у Србији уколико нам нешто више кажете о томе како сарађујете са председником партије, нешто што обележава рад, метод и личност Владимира Владимировича као руководиоца и сарадника?

- Владимир Владимирович је стајао на изворишту стварања „Јединствене Русије“, веома много је урадио за јачање ауторитета партије, увек нас у тешким тренуцима подржавао. А 2008. године и стао на чело „Јединствене Русије“

 

Према Статуту, председник партије има широка овлашћења. И Владимир Владимирович активно учествује у раду „Јединствене Русије“. Ми редовно одржавамо политичке консултације, одржавају се сусрети са руководством партије и представницима наше фракције у Државној думи, размењују мишљења о питањима економског развоја. У целој земљи су отворене друштвене пријемне канцеларије председника партије. И то је веома ефикасан канал за комуницирање, начин за добијање повратне везе, откривање најактуелнијих проблема који брину становништво. За многе људе то је реална могућност да решавају акумулирана питања – у просеку у преко 20 процената обраћања пружа се задовољавајућа помоћ тражиоцу. Најинтересантнији  предлози и молбе стижу на сто Владимира Путина, сваког месеца припрема се  систематични преглед обраћања који се такође доставља председнику. Према томе, сарадња са председником партије реализује се стопроцентно.

 

И на крају молимо Вас да оцените тренутне односе Србије и Русије као и наша два, слободно могу да кажем, пријатељска народа. Посебно нас занима Ваш коментар стања на Косову као одлуку САД, Велике Британије, Немачке, Француске и другог великог броја, пре свега западних земаља, да призна независно Косово?

- Што се  Косова тиче, то је сложен проблем који треба да се решава уз узимање у обзир мишљења свих страна. Неки једнострани кораци, преференцијали у корист једног или другог играча нису допустиви. Крајњи резултат напора међународне заједнице треба да буде постизање стабилности и  успешности за све становнике Косова. Ја мислим да ће живот приморати све да постану свесни потребе и исправности управо таквог комплексног прилаза.

 

Имам много пријатеља у Србији, боравио сам у вашој земљи. И видим да се односи између Србије и Русије развијају динамично и веома позитивно. Ма како се мењале владе или спољнополитички приоритети, нас  повезује много тога заједничког – и култура, и историја, и економија. И то је поуздани фундамент за наше односе.

Приоритети - енергетика, информатичке технологије, медицина, космос

Свакако да Ваша партија следи смернице председника Медведева. Како бисте коментарисали његову поруку Федералном парламенту? Шта Ви у тој поруци видите као ваш задатак?

- Порука председника представља значајан догађај у животу земље. Главна тема његове последње поруке је, заправо, модернизација. Модернизација свих сфера живота – и економске, и социјалне, и политичке. Дмитриј Анатољевич је дао сасвим јасан сигнал да је време деловања, да се не сме опуштати у вези са нашим успесима у превазилажењу економске кризе.

 

У поруци председника означени су јасни вектори даље модернизације. То су приоритетне сфере – енергетика, информатичке технологије, медицина, космос. Али, сем решавања техничких питања, инвестиција и другог, важно је осигурати културу, дух иновација. И то је један од главних задатака који за себе види „Јединствена Русија“.

 

Наравно, модернизација – то нису само технологије, то је и даља доградња политичког система Русије. Русија је снажна својим регионима. ИК данас је важно да се искуства федералног нивоа пренесу на ниво субјеката Федерације, на ниво локалне самоуправе.

 

Све ће то допринети политичкој конкуренцији, допринеће томе да се саслушају алтернативна гледишта, да се повећа транспарентност у доношењу политичких одлука, и даље ће се унапређивати вишепартијски приступ. Ми смо увек говорили о томе да напредовање ка успеху није могуће без конкуренције. И увек смо отворени за поштену и конструктивну дискусију.

 

Најзад, ништа мање није важна ни тема стимулисања стваралачке иницијативе, развоја духа предузетништва, стварања иновативне производње.