Актуелно

Проф. др Владимир Фјодорович Корсун из Москве говори за Геополитику

bilje

Суштина практичне фиторерапије темељи се на комплексном утицају на човека. Нама често долазе пацијенти који се жале на алергију, нека кожна обољења, нервне депресије. У основи тих промена веома често се идентификују патологије других органа и система. На пример, приликом алергије прилично често страдају функције јетре, жучне кесице, црева, нервног система, долази до осцилација микроелемената и витамина.

 

 

Предности  фитотерапије

Суштина практичне фиторерапије темељи се на комплексном утицају на човека. Нама често долазе пацијенти који се жале на алергију, нека кожна обољења, нервне депресије. У основи тих промена веома често се идентификују патологије других органа и система. На пример, приликом алергије прилично често страдају функције јетре, жучне кесице, црева, нервног система, долази до осцилација микроелемената и витамина.

 

Владимир Фјодорович Корсун је шеф катедре фитотерапије на Факултету за повећање квалификације медицинског особља Руског универзитета пријатељства народа, директор Института фитотерапије, главни уредник часописа „Практична фитотерапија“, руководилац Колегијума фитотерапеута и травара Руске асоцијације фитотерапеута и травара, доктор медицинских наука, академик Руске академије природних наука, професор...

Поштовани професоре, ако смо добро схватили, Ви сте у свом раду спојили класичну медицинску професију и огромно искуство руског народа у лечењу болести. Како би сте објаснили практичну фитотерапију и суштину ваших метода лечења?

- Практична фитотерапија настајала је у нашој земљи током миленијума. Сама природа (шуме, поља и планине) доприносила је томе. За разлику од неких земаља Европе (Немачка, Француска и др.) у Русији у инквизицији нису уништени корени практичне фитотерапије. Напротив, вишегодишње искуство народа Севера, Бурјатије и Урала (староверци) и данас се нашироко користе у практичној фитотерапији за лечење многих хроничних обољења. Нека средства народног траварства на основу савремених истраживања претворена су у лековите препарате („ендокринол“, „бионорм“, „грепол“, „варикол“, „сангвиритин“, „атероклефит“, „простанорм“ и други). Суштина практичне фитотерапије темељи се на комплексном утицају на човека. Нама често долазе  пацијенти који се жале на алергију, нека кожна обољења, нервне депресије. У основи тих промена веома често се идентификују патологије других органа и система. На пример, приликом алергије прилично често страдају функције јетре, жучне кесице, црева, нервног система, долази до осцилација микроелемената и витамина. На основу ових или оних знакова те промене је могуће идентификовати, без упућивања пацијента гастроентерологу, неурологу, хепатологу или на биохемијску анализу крви. Неки знаци болести видљиви су на лицу болесника – потребно је само пажљиво га погледати и подробније са њим попричати. Преписујући ове или оне фитопрепарате ми тежимо да утичемо не само на  испољавање болести, већ и на узроке које није баш лако одредити. Кура лечења обично не траје две-три недеље, као у обичној поликлиници, већ четири до шест недеља. Такав рок је довољан за нормализацију патолошких промена у органима и системима који су нарушени. У низу случајева – гинекологији, урологији, онкологији, ендокринологији кура лечења може трајати неколико месеци или година. У таквим случајевима лечење химиопрепаратима је отежано или опaсно за пацијента  због многобројних компликација или контраиндикација које се могу јавити. Биљке такође у низу случајева изазивају непријатности, али су оне знатно ређе.

 

Вама долазе пацијенти не само из Русије, него и из других земаља Европе. На шта се људи најчешће жале – које су то болести данашњице и услед чега оне настају?

 

- Као и сви људи планете, жале се на слабо здравље - пре свега срца, плућа, на алергију, гинеколошке проблеме и, што веома плаши, на раст онколошких обољења, нарочито код жена. У нашој земљи слабо је развијен систем профилаксе соматских обољења, слаба је култура бриге о здрављу. Зато смо ми пре скоро 20 година разрадили систем оздрављења деце и тинејџера непосредно у дечјим вртићима, школама, који укључује узимање фиточајева, фитобалзама, удисање паре етерских уља и друго. Такав систем омогућава да се ређе оболева, нарочито зими и у јесен скоро за два пута. То је велика ствар, али не схватају баш сви значај тога. По том питању издате су наредбе Министарства здравља, разрађене препоруке и учила. Али већина њих има карактер препоруке, а не и обавезе. Много зависи од руководилаца. Велики посао ми обављамо на примени елемената фитотерапије у праксу санаторијума, пансионата и лечилишта. То омогућава да се прошири привлачност тих установа и повећају њихови резултати.  Али, опет много зависи од иницијативе руководилаца, иако су могућности и економска рентабилност процедура помоћу лековитог биља високи. Ми се трудимо да обучавамо будуће лекаре, раднике у санаторијумима да чешће користе елементе лечења травама у пракси, оно што се ретко среће у земљама Европе. Нама се каткада обраћају стручњаци из Грчке, Бугарске, Немачке и САД  тражећи савете или помоћ у примени тих елемената у пракси њиховог рада. Ми смо организовали катедру фитотерапије на бази Руског универзитета пријатељства народа, где се врши обука у сфери фитотерапије не само лекара, већ и радника средњег образовања, али и исцелитеља који имају природне или наследне предиспозиције.

Познато нам је да најбоље резултате постижете у лечењу јетре. Како се може помоћи болесницима са оболелом јетром?

 

- Обољења јетре су многобројна и у последње време бележи се њихов раст. За то су умногоме криви сами пацијенти: злоупотребљавају јака алкохолна пића, наркотике, пију превише лекова с поводом и без њега, конзумирају много очишћених ораха који садрже најчешће афлотоксин од кога се развија цироза јетре или рак. Ми смо разрадили нову методу лечења, засновану на комплексном коришћењу фитопрепарата, који садрже лектине - фитохемаглутинине, којих има много у пасуљу, грашку итд. По нашем предлогу у Институту вирусологије академије медицинских наука извршена су клиничка и експериментална истраживања о могућем коришћењу бетулинола из брезове коре. И директор Института, академик Д. К. Љвов није поверовао резултатима, јер су они били позитивни. Сада је разрађена лековита формула новог препарата, апсолутно нештетна и јефтина у поређењу са интерферонима, која се налази на утврђивању фармаколошког комитета земље. И док се не појави лек, успешно се може користити лишће бреза, којих вероватно има и код вас у Србији.

Која обољења лечи Ваша клиника боље од класичне медицинске терапије и зашто класична медицина не може помоћи пацијентима у лечењу низа обољења?

 

- Током 42 године ја сам се бавио лечењем најразличитијих обољења. Поседујем патенте за начине лечења склерозе, миома материце, псоријазе, себореје, климакса, постинфарктне кардиосклерозе и паразитских обољења коже. Највероватније да најбоље резултате постижем у лечењу кожних обољења. Својевремено сам 10 година био асистент у дерматолошкој клиници у Минску, где сам студирао и радио под руководством академика А. Ј. Прокопчука, познатог у свету дерматолога. У последње време активно се бавим питањима гинекологије, вирусним обољењима – грип, херпес, хепатитис, псоријаза, о чему су написане четири монографије. Током последњих 18 година активно се бавим разрадом система фитотерапије за лечење онколошких обољења. При том ми не искључујемо хируршко, хемотерапеутско и зрачно утицање у онкологији. Али добро знамо да се помоћу лековитог биља могу смањити озбиљне непријатности приликом обављања хемотерапије – да се побољшају и очувају добри показатељи крви, варења хране и нервног система, зрачног лечења – да се спречи развој или појава дерматита, чирева. Приликом преписивања трава у онкологији могу се повећати резултати лечења за 18 до 23 процента. При нашим димензијама, ако се годишње у Русији евидентира 400 хиљада нових онколошких болесника, онда то чини или може чинити значајне цифре. Иако фитотерапију у онкологији не уважавају сви онколози, сматрајући то шарлатанством. Статистика, међутим говори супротно: само комбинована примена свих достигнућа медицине, плус разумно, писмено коришћење трава, дају добре резултате. Ми се трудимо да пишемо у новинама, часописима, да говоримо на конференцијама, симпозијумима, конгресима, Али као и у сваком послу постоје противници и присталице. Нажалост, чешће се за та питања интересују пацијенти и њихова родбина, а не лекари. Ми смо саопштили наша искуства и  издали монографију „Лековито биље у онкологији“, где наводимо конкретне податке, примере из праксе, дајемо рецепте, па изволите. Тајни немамо.

На коју се адресу пацијенти из Србије могу обратити вама?

- Москва, Нахимовски проспект 52/27, п.3-а, тел/факс (7 495) 129-5664 – уторак – четвртак од 10 до 14 часова по московском времену.

Тел/факс (7 495) 4527 5797 (сваког дана од 19 до 21 час по московском времену. А такође електронском поштом: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или писмом: Русија, 117647, Mосква, Ул. Профсојузнаја 123/a, k.2. Корсун Владимир Фјодорович.

Превод: Р. Досковић

 

kamilica