Актуелно

Проглас су иницирали истакнути интелектуалци попут професора др Милоша Ковића, Мише Ђурковића, академика Матије Бећковића, а подржали су га и Нови ДСС, ПОКС, Двери, Заветници и Народна странка.

 

 

 

У Медија центру у Београду 4.октобра 2022.године усвојенa је ДЕКЛАРАЦИЈА О РЕИНТЕГРАЦИЈИ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ У УСТАВНО- ПРАВНИ ПОРЕДАК СРБИЈЕ. 

Проглас су иницирали истакнути интелектуалци попут професора др Милоша Ковића, Мише Ђурковића, академика Матије Бећковића, а подржали су га и Нови ДСС, ПОКС, Двери, Заветници и Народна странка. Председик Нове Демократске страке Србије Милош Јовановић рекао је да је пуна реинтеграција Косова у уставно-правни систем Србије могућа.

Ако се то не догоди, Србија ће се претворити у београдски пашалук, где ће живети становиштво које неће бити српско. Србија без Косова више није Србија и Срби без Косова више нису Срби, нагласио је Јовановић.

Он је оценио да је потребна “радикала промена косовске политике уступака и признања сецесије, која разара државне и националне интересе”.

Осуђени смо да ту борббу добијемо, да бисмо опстали као нација. Ту смо да би се борили у парламенту и ван парламента, навео је Јовановић.

Лидер Народне странке Вук Јеремић је оценио да без Косова нема идентитета и опстанка српског народа и нације.

Циљ је да не учинимо нешто чиме би се одрекли наше територије, идентитета и душе. Не треба да признамо независност Косова, чак и ако је призна читав свет, рекао је Јеремић, уз констатацију да је потребно препознати опасност пријема Косова у УН.

Јеремић је изјавио да председник Србије Алексадар Вучић током недавног обраћања Генералној скупштини УН није рекао да је за Београд чланство Косова у светској организацији неприхватљиво.

Од огромног је значаја ставити рампу за евентуално чланство Косова у УН, навео је Јеремић.

Он је изјавио да је потребно обавити посао чији ће исход бити “слободна Србија”, како би се дошло до пуне интерграције Косова у српски систем.

Председик Двери Бошко Обрадовић најавио је да ће се 44 члана Скупштине Србије подршком “Прогласу за окупљање у одбрани Косова и Метохије” супротставити неслози и послати поруку слоге и националног окупљања.

Супротставићемо се одрицању од дела наше државне територије, уласку Косова у међународне институције, рекао је Обрадовић.

Посланик Српске странке Заветници Мирослав Васић је изјавио да власти у Приштини покушавају да на мала врата увуку Србију у ситуацију да не реагује уколико дође до пријема Косова у УН.

Наша одлучост се заснива на заштити међународног права, навео је Васић.

Миша Ђурковић из Института за европске студије изјавио је да је Београд изложен новом таласу притисака “да би се завршио посао на Косову” и да је неприхватљиво да амбасадори великих сила “понижавају Србију”.

Професор београдског Филозофског факултета Милош Ковић рекао је да се српска имовина на Косову продаје брже него икада јер Срби Косово напуштају “због гнева”.

Кључни проблем није у Приштини и Вашингтону, већ у Београду. Вучић отворено нуди нашу територију, што до сада нисмо имали, изјавио је Ковић, уз тврдњу да је нужно ставити национални интерес изнад страначког и личног.

 

 

ДЕКЛАРАЦИЈА О РЕИНТЕГРАЦИЈИ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ У УСТАВНО- ПРАВНИ ПОРЕДАК СРБИЈЕ

 

Суочени са притисцима западних сила да се „косовско питање хитно реши“, свесни смо тежине тренутка у коме се Србија и српски народ налазе. У овом одсудном часу полазећи од потребе да се превазиђу странпутице прошлости, доносимо Декларацију о будућности Косова и Метохије у слободној Србији, као једином легитимном и праведном решењу.

Неприхватљиви су предлози о подели и размени територија, одрицању од Косова и Метохије, предаји дела или целе територије, чланства „Косова“ у Уједињеним нацијама, други који на било који начин угрожавају целовитост покрајине у саставу Републике Србије. Нико нема ни право ни легитимитет да потписује било какве међународно обавезујуће документе супротне Уставу Србије.

Полазећи од Резолуције 1244 и Устава Републике Србије, верни Косовском завету, истичемо да је једино прихватљиво решење за државу Србију, српски народ и све наше грађане, пуна реинтеграција територије Косова и Метохије са светињама, грађанима који тамо живе и природним ресурсима у уставно правни поредак Републике Србије.

Спремни смо за отварање дијалога са представницима косовских Албанаца о изградњи поретка владавине права за све етничке заједнице и све грађане и начинима на који ће се уставно- правна реинтеграција обавити на заједничку будућност.

У Београду, 4.10.2022.