Актуелно

Ванредна конференција Српских националних организација/ФОТО: Српске новине

Предсједништво Конференције српских националних организација из земаља региона одржало је 9.6.2023. ванредну скупштину Конференције у просторијама Матице српске у Новом Саду.

Учешће на Конференцији су узели представници Срба из Румуније, Мађарске, Словеније, Хрватске, Републике Српске, Федерације Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Албаније и Црне Горе.

На Конференцији српских националних организација из земаља региона одржаној 9.6.2023. делегати су једногласно усвојили декларацију под називом "Молитвени позив", којом су подржали своје сународнике на Косову и Метохији и позвали на саборност.

 

Декларација Конференције СНО из земаља региона: 

• Подстакнути националном стратегијом српских родољубивих удружења из земаља региона;

• Забринути за очување националног идентитета, стабилност и државно јединство српског народа;

• Свјесни да се заједништво не може сачувати ако му се измијени или одузме припадност народној заједници;

• Ради саборности и слоге, у времену изазова и великих искушења;

Срби из држава региона: Румуније, Мађарске, Словеније, Хрватске, Републике Српске, Федерације Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Албаније и Црне Горе, ослоњени на матичну државу свих Срба, Републику Србију, за име Бога и очувања нашег Косова и Метохије упућују:

 

МОЛИТВЕНИ ПОЗИВ

Свим часним Србима који припадају Светосављу и Српској православној цркви, који поштују своје претке и свијетло име Србиново, да кроз принцип саборности афирмишу моралне постулате српског друштва.

БРАТСТВО – Неопходност окупљања у јединствену цјелину свих завичајних родова Српства.

СОЛИДАРНОСТ – У свим временима и на сваком мјесту, сваки појединац треба да осјећа бригу за своју заједницу и бригу заједнице за њега, његов развој и сигурност.

ПЛЕМЕНИТОСТ – Тежња да се помогне сународнику, способност да се учини подвиг и поднесе жртва, љубав према породици и потомству и осјећај дужности према прецима, нацији и држави.

ЈЕДНАКОСТ – Поштовање начела правде, правичности и родољубља ради утемељења принципа саборности у српском друштву.

Срби су данас народ који се бори за опстанак у биолошком, државотворном, кулутурошком, привредном, социјалном и сваком другом смислу. Како је опстанак немогуће обезбиједити само одбраном оног простора и дијела народа који је тренутно обухваћен државним границама Републике Србије, а да би сачували цјелину српског народа и нашег историјског простора неопходна је слога која једино може извести Србе и српску државу на прави пут. Слога и спасење српском народу ће свакако доћи, али их ми требамо одмах како би се избјегло неразумијевање и сукоби који нам већ толико времена враћају подјеле и омразе.

Ако српски народ не могу ујединити политички програми, онда наша заједничка обавеза треба да буде саборна одговорност за очување Косова и Метохије у саставу Републике Србије.

Предсједништво Конференције СНО из земаља региона