Актуелно

Река Јадар/ФОТО: Википедија

Удружење Заштитимо Јадар и Рађевину доставиће до краја јула извештај Секретаријату Бернске конвенције Савета Европе о томе да Влада Србије покушава да оживи пројекат “Јадар” о експлоатацији литијума и нанесе штету заштићеним стаништима 60 врста животиња у подручу Јадра и Рађевине.

Педставница тог удружења Марија Алимпић рекла је данас за Бету да је заседање Секретаријата у септембру, а да је жалба против пројекта “Јадар” поднета са још два удружења из иностранства и да је то је међународна правна акција против отварања рудника литијума коју је планирала компанија Рио тинто у Србији.

“Исту обавезу да пошаље извештај о стању пројекта ‘Јадар’ има и Влада Србије која се у свим претходним извештајима изјашњавала да је укинула пројекат ‘Јадар’ за експлоатацију литијума и да остају ‘посвећени’ укидању одлуке о Просторном плану подручја посебне намене за реализацију пројекта експлоатације и прераде минерала јадарита “Јадар'”, рекла је Алимпић.

Истакла је да удружење има доста доказа да те тврдње о “посвећености” одлуци о укидању Просторног плана” нису више тачне, већ да се планира реализација пројекта “Јадар”.

Удружење је поднело жалбу Бернској конвенцији, према њеним речима, пошто је Србија потписала и ратификовала тај правни акт, уневши га у свој правни систем и дужна је да га примењује јер је постала саставни део домаћег правног система, као било који други закон, с тим што је то међунардна конвенција и за њено кршене се одговара том телу Савета Европе у Стразбуру.

По Бернској конвенцији, како је рекла, заштићено је станиште 60 животињских врста у Јадру и Рађевини и она су на листи те конвенције.

“Влада Србије је свесно, знајући шта ради одобрила пројекат ‘Јадар’, кршећи потписану конвенцију. Када смо поднели жалбу Савету Европе, 2021. године, добили смо одговор да ће поступак одмах бити покренут. Рок Влади Србје да одговори на жалбу био је крај јануара 2022. године, а 20 јануара те године, влада је укинула Просторни план и о томе обавестила Секретаријат”, рекла је Алимпић.

Секретаријат, како је истакла, може да забрани отварање рудника, прошле године је у Босни и Херцеговини, у Варешу, наложио да постојећи рудник обустави радове док се утврди да ли наноси штету.

Удружење је, како је рекла, поднело више кривичних пријава за корупцију против компаније Рио Сава и !лица која су за новац, донације и неке ваучере дозволиле отварање нових бушотина на њиховим њивама, иако дозвола за истраживање не постоји”.

Кривична пријава је, како је истакла, поднета и против бише премијерке, а садашње председнице Скупштине Србије Ане Брнабић јер ни сама не поштује одлуку Владе Србије о укидању Просторног плана.

Алимпић је навела да су кривичне пријаве прихваћене и да је полиција направила извештај, али да “неко успорава процес”.

Додала је да је Удружење поднело кривичне пријаве и против 14 професора Рударко-геолошког факултета и против професора Машинског факултета Александра Јововића који су, на незаконит начин радили студије, без прописаног обима и садржаја.

“Имамо системски проблем у држави јер страна компанија ради шта год хоће, малтретира и узнемирава народ, поновили смо безброј пута да тај рудник нећемо. Једио прихватљиво решење је да се та компанија спакује и оде из Србије. Имамо право на здраву животну средину и захтевамо да институције Србје почну да раде свој посао, не само у корист инвеститора, већ народа који их плаћа”, рекла је Алимпић.

Извор: Бета