Актуелно

Народна Скупштина Републике Србије/ФОТО: Геополитика

Сад по мом мишљењу морамо бити у "тајм ауту"!! Зашто? Сачекати крај овог ратног сукоба. " Демократе" га морају завршити ако хоће да окрену бирачко тијело према себи. Надам се да ће ипак Трамп побиједити. Можда овај најмлађи Кенеди. Демократа, али за "дубоку" државу светац. Значи све притиске морамо издржати.

Пише: Никола Пејаковић

Србија на раскршћу рођена. Одрасла. Стасала. Падала и устајала. Али све мања...У овом цивилизацијском сукобу англосаксонаца и евроазијаца, чији је исход неизвестан (Русија војно побјеђује) ваља нам преживјети, заузети најбољу могућу позицију. Имамо ли толико храбрости и мудрости? Са данашње политичке сцене НЕ. И власт која приграби државу и опозиција која исто желе, заборавише на српски народ. Ми у ходу морамо мијењати систем вредности. Нормативно па фактички. Треба нам "контролисана демократија" чији извор ће бити Устав. У посебном закону о председнику и Влади таксативно назначити кад и ко може покренути институт опозива. Посланици сви. Без прегласавања. Грађани са петицијом чији број мора бити на нивоу броја најмањег посланичког клуба. Процедура се мора спровести до краја. Све што је кривично правне нарави завршава у правосуђу и има апсолутни приоритет...

Ово би најкраће. Зашто нам ово треба. Ми смо земља са највише генијалаца у свету која у колективитету, због нашег нересетног генетског кода не може да профункционише. Због те инфантилности, себичности, пакости и љубоморе морамо, оне које народ бира смјестити у тај "оквир" контролисане демократије. На власт могу сви. Чак је и мање битно из које су странке или коалиције. Бит ће брзо пролазни ако функцију не доживе као највећу одговорност према свом народу. Префикс (национални, патриотски) је аксиом али и сви остали имају иста права и одговорност. Нијесмо ми ни мудрији ни виспренији од Јевреја који у преамбули Устава записаше: “Израел је земља ИСКЉУЧИВО, Јевреја али и свих осталих који ће је поштовати. Што мој пријатељ Момо Капор рече кад га питаше јесте ли националиста: "То ми је занимање. Томе ме бака у крилу држећи учила.. Има за неверне и Вујаклија па нек науче шта националиста (патриота) подразумијева.

Како ово све примијенити? Кад почети? Од чега? У овако благо реченој конфузној ситуацији која ће бити још гора и политички а посебно економски. ЕУ се распада. Њемачка на кољенима... Власт хита ка њима!!! Настају нови савези. У ходу се врши прекомпозиција на планетарном нивоу. Сад по мом мишљењу морамо бити у "тајм ауту"!! Зашто? Сачекати крај овог ратног сукоба. " Демократе" га морају завршити ако хоће да окрену бирачко тијело према себи. Надам се да ће ипак Трамп побиједити ако га не ликвидирају. Чак и физички. Можда овај најмлађи Кенеди. Демократа, али за "дубоку" државу светац. Значи све притиске морамо издржати. Јер глобалисти су сада брутални. Бит ће разних сајбер, психо пропагандних и спец. акција према нама због Косова. Санкције Русији ни по цену рата не смемо увести. Размишљати кад Бриселски споразум "архивирати" на Скупштини и све вратити на 1244 УН. Али изабрати тренутак.

До тада јер вријеме лети потребан је некакав консензус власти и опозиције да се са грубим реториком и деструкцијом застане...

Покушао сам сам "овлаш" да предложим неки могући продужетак са најмање последица. Надам се да ћу бити у прилици да још по нешто оперативно предложим, јер све је већ речено!

(Аутор је EX министар МУП-а Црне Горе и амбасадор Савезне Републике Југославије.)