Актуелно

Геополитика је у сарадњи са Народним музејом организовала Свечану академију поводом 900 година од рођења Стефана Немање.

IMG_7456.JPG

 

У Атријуму Народног музеја је у суботу, 11. јануара 2014. године, у 19 часова, одржана  свечана академија " Вертикала победе",  посвећена 900-годишњици рођења  Стефана Немање.

 

У културно- уметничком делу програма учествовало је Прво београдско певачко друштво и Певачко друштво "Мокрањац" при храму Светог Саве, који су отпевали Тропар и Величаније Светом Симеону и Стихиру Светом Сави и Светом Симеону. Глумци Милан Цаци Михајловић,  Бранислав Платиша и Јасмина Стоиљковић говорили су делове из житија Светог Симеона и Жичке беседе Светог Саве о правој вери. Аутор програма је била Јасмина Стоиљковић, глумица Српске драме, Народног позоришта из Приштине.

 

Беседе су одржали протојереј - ставрофор проф. др Радомир Поповић и главни одговорни уредник магазина Геополитика Слободан Ерић.

 

Свечаној академији су присуствовали Његова светост патријарх српски господин Иринеј и викарни епископ ремезијански Андреј, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал мајор Јовица Драганић, потпуковник Славољуб Марковић, директор Медија центра "Одбрана" ВС, помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Мирко Крлић, заменик директора Канцеларије за сарадњу са Црквама и верским заједницама Братислав Петковић, народни посланик Дубравка Филиповски, амбасадор Белорусије Владимир Чушев и господин Јуриј Пичугин из амбасаде Руске Федерације и директорка Народног музеја Бојана Борић-Брешковић.

 

Академија је завршена читањем молитве Светом Симеону и извођењем познате песме Доситеја Обрадовића "Востани Сербие". На крају су чланови хора Првог београдског певачког друштва и Певачког друштва "Мокрањац", као и сви присутни, отпевали химну Светом Сави.

 

IMG_7392.JPG

 

IMG_7435.JPG

 

IMG_7456.JPG

 

IMG_7468.JPG      IMG_7474.JPG

 

IMG_7521.JPG

 

IMG_7590.JPG

 

IMG_7592.JPG