Актуелно

Игуман Стефан (Вучковић), настојатељ манастира Велика Ремета

Iguman_Stefan

 

 

 

 

 

 

 

 

Проблем данашњег човека је тај што се данашњи човек уз техничка достигнућа удаљио од Бога, што би исто било као кад би се река удаљила од свог извора − она би сама по себи ишчезнула. Обичaн човек је сличан тој реци, и осетио је жеђ за извором живота. Сада му преостаје да се врати свом извору живота и да се радује што није ишчезнуо као и та река, и да се радује што је створен по подобљу Божијем, што егзистира на планети као биће Божије, сад већ сједињен са извором живота.
 


Оче Стефане, у манастир Велика Ремета последњих година на богослужења и у посете долази много верника. Свакодневно се срећете и разговарате са нашим људима, различитих занимања и социјалног статуса. На основу тих сусрета, духовног искуства Светих Отаца и наше цркве, као и Ваших осећања, како оцењујуте тренутно духовно и свако друго стање у српском народу?
- Тренутна оцена нашег народа у духовном стању има две позитивне линије: једна је изградња храмова, и друга, писање духовне литературе; а трећа врлина је та да долазе у цркву највише ради молитве и литургијског сабрања, што даје позитивно мишљење да ће такав народ превазићи свакојаке проблеме које данашњег човека прате у целом овом видљивом свету. Сходно учењу Светог Јеванђеља, иштите најпре Духа Светога, а остало ће вам се све додати; то управо српски народ данас ради, полако, тихо и смирено, што и доказује практично у делима градњом храмова, и молитвено, сабрањем у светим храмовима.

 

presto

Који су преовлађујући духовни и егзистенцијални проблеми који притискају обичног човека данас? Како им помоћи, и шта им Ви најчешће саветујете у разговору?
- Проблем данашњег човека је тај што се данашњи човек уз техничка достигнућа удаљио од Бога, што би исто било као кад би се река удаљила од свог извора − она би сама по себи ишчезнула. Обичaн човек је сличан тој реци, и осетио је жеђ за извором живота. Сада му преостаје да се врати свом извору живота и да се радује што није ишчезнуо као и та река, и да се радује што је створен по подобљу Божијем, што егзистира на планети као биће Божије, сад већ сједињен са извором живота.

 


Угледни духовни и национални прваци Срба у Војводини некада су се својски трудили и предано радили да помогну матицу Србију. Борили су се, и успели у својој борби, да уједине Србију и Војводину. Данас поједини припадници нашег народа, заједно са другима, чини се, раде супротно − да одвоје Нови Сад од Београда, и да га скрену ка Европи и такозваним регионалним интеграцијама са другим покрајинама у централној Европи. Како Ви гледате на то?
- Данас национални прваци у Србији и Војводини настоје да имају сличан програм у духовном смислу, а то значи: покајати се и за најмањи грех учињен пред Богом и пред људима, и тако створити јединствено осећање да су деца Божија и да им је главни циљ помирење са Богом, са собом и са Божијим људима; а то значи првенствено и приоритетно, како би се на Ваше питање добио потпун одговор, и тако руководство у Србији труди се да сачува јединство државно и црквено, како би могли пред Богом и пред људима дати одговор на овако врло изазовно и озбиљно питање.

 


Зашто су Срби изгубили храброст? Страх је присутан код наших највиших државних функционера, у доношењу важних политичких и државних одлука (страх од Брисела и Вашингтона), страх од преузимања обавеза и одговорности присутан је у читавом друштву, страх младића и девојака да ступе у брачну заједницу, страх... Шта је узрок тих страхова, како и којим инструментима да победимо страхове?
- На Ваше питање о храбрости дао је одговор владика Његош, речима: „Бјеху мушка прса охладњела и у њима умрла слобода“. Да бисмо загрејали та прса мушка, морамо пронаћи позитивну енергију, а то је Дух Свети, који и мртве оживљује; зато исти песник каже „Славно мрите кад мријети морате“, и онда додаје да васкрсења не бива без смрти. Ваше питање откуда страх младића и девојака да ступе у брачну заједницу: тај страх се заснива на основној претпоставци шта ће бити, а не шта јесте тренутно; код младића и девојака је слично размишљање, што значи да мало верују у оно што јесу, а више у оно што нису (не знају). Њима препоручујемо Слово (љубве), Слово љубави од Св. Деспота Српскога Стефана Лазаревића. Генерално гледано, за победу над страховима препоручујемо старо исконско правило: вера, нада, љубав.Стање у коме се налази наш народ производ је деловања наших моћних спољних непријатеља,али и наших унутрашњих слабости. Молимо Вас да нам нешто кажете о одговорности, како власти, тако и одговорности народа за стање у коме се налазимо, укључујући и одговорност свакога од нас понаособ.
- Стање у коме се налази наше друштво није тако безизлазно, зато што ово напомињете − непријатељства споља и стање унутрашње. Лепо сте рекли да смо заправо одговорни, а то значи да смо моћно оружје добрим делом одложили, и као народ и као појединци, а то духовно оружје има своје име и зове се пост и молитва! Тим се оружјем побеђује, савлађује и укроћује сва деструктивна сила ђаволска, која смућује свакога појединца. Непријатеље  спољње подразумевамо као сурове пријатеље, а унутрашње − то смо већ рекли.


Оче Стефане, шта као појединци и народ да чинимо да бисмо победили сопствене слабости, сва искушења и непријатеље, да бисмо економски опоравили нашу руинирану земљу, и да бисмо у духовном и сваком другом смислу мотивисали ову безвољну Србију?
- Питали сте како појединац и народ у целини треба да делују како би у  духовном и економском смислу опоравили нашу земљу. Ево мог мишљења о томе: да свак савесно ради део свог посла, и као духовник препоручујем да млађи поштују старије, како по годинама тако и по власти Богом даној људима у нашој отаџбини; то би допринело хармонији и послушању, што би позитивно резултирало на стање у коме се налазимо. Тако нека буде и молитва присутна уз овај текст: остало време живота свога у миру и покајању да проведемо. Амин.

 

Геополитика бр. 45, октобар 2011.

sx0186-1