Актуелно

ФОТО: Приватна архива

На брду Бојчица код Осечине је, на празник Свете Тројице 2021.године, са благословом тадашњег епископа шабачког Лаврентија, блаженопочившег, а уз помоћ свештенства, локалне самоуправе у Осечини, верног народа и Хеликоптерске јединици МУП-а Србије, постављен велики прохромски крст – као сила и знамење, победни и спасоносни знак. 

На празник Свете Тројице, 4.јуна 2023.године, код Часног Крста на брду Бојчици, недалеко од Осечине и ове године одржано је Духовно-народно сабрање. Наиме, на брду Бојчица је, на празник Свете Тројице 2021.године, са благословом тадашњег епископа шабачког Лаврентија, блаженопочившег, а уз помоћ свештенства, локалне самоуправе у Осечини, верног народа и Хеликоптерске јединици МУП-а Србије, постављен велики прохромски крст – као сила и знамење, победни и спасоносни знак. Отада, већ трећу годину заредом, на овом Духовном-народном сабрању свештеници служе молитве, молебане, а потом се изводи културно-уметнички програм у коме учествују уметници, певачке групе и фолклорни ансамбли, не само из Осечине, него и из других крајева Србије и српских земаља. Утиске са овогодишњег духовног и националног окупљања пренео је свештеник Иван Јанчић, који је био дугогодишњи Старешина Храма Светог Василија Острошког у Касарским ливадама у Шапцу. Иначе отац Иван је био један од иницијатора за подизање Часног Крста, рођен је у селу Лопатањ у чијем атару се налази брдо Бојчица.

“Сабор на прве Тројице 4.јуна 2023, у мом завичају код Часног Крста на Бојчици код Осечине. Хвала Господу, кумовима, добротворима и добрим људима на најлепшем дару, на лепом дану и величанственом Духовно-народном сабрању. Посебно благодарност припада кумовима којих је ове године било дванаест. На сабору је било преко 700 душа. Да све буде у најбољем реду и на висини задатка, учешће су узели и људи световне власти СО Осечина на челу са председником господином Николом Томићем. У молитвеном чину, учествовали су архијерејски намесник подгорски отац Велимир Крстић, месни парох отац Милан Маџаревић, отац Зоран, парох осечански, отац Милан Станковић, парох у С.Миличинца и моја маленкост.

Слава Господе Крсту Твоме Часноме. Пресвете Тројице помилуј и спаси народ свој светосавски. Амин!”

 

Српски народ Богу да служи, да га тражи  и да стоји на духовној стражи

Да би се боље разумео духовни значај Подгорине за српски народ као и духовна важност овог чина, преносимо део беседе протојереја-стоврофора Ивана Јанчића, коју је изговорио на празник Свете Тројице 2021.године, приликом постављања и освећења Часног Крста на брду Бојчица. 

“Осечину краси Божји народ. Када ујутру порани, прво Богу заблагодари. То су они који знају да без Бога не иду ни преко прага. Крст Господњи је круна ових прекрасних предела. Од данас је, са Св. вл. Николајем Србским, заштитни знак целе Подгорине и шире. Ту је и Св. о. Јустин Ћелијски. Иза ових брда налазе се Св. обитељи: Пустиња, Јовања, Ћелије, Јелич, Плужац, нажалост и потопљена Грачаница. А на Рожњу обитељ Св. О. Василија Острошког Чудотворца. Од данас, Осечина и народ Подгорине имају највећу заштиту: Часни крст на вису Бојчица, који силом својом „чува васељену, украшава цркву, слави анђела од кога се плаше и беже ђаволи“. Кроз богату историју, Подгорина је дала много значајних личности, како у световном, тако и у духовном животу. Сећамо се славних хајдука браће Недића, Глигорија и Дамјана, који у боју на Чокешини са 303 друга 16. априа 1806. положише животе. Многи Солунци и ослободиоци ратовали су кроз историју. Круна свих је храбри пилот Миленко Павловић, који је добровољно полетео у борбу са много надмоћнијим непријатељем, како би заштитио младе пилоте. Од многих духовника поменућемо монаха у ман. Хиландару, оца Агатона Јовановића из Миличинице и оца Теофила Каонског, многе свештенике, монахе и монахиње... Није се Св. вл. Николај случајно поносио са богомољцима и испевао песму :

КО ЈЕ КАО ОСЕЧИНА?

ОСЕЧИНА ОД ГРЕХА ОДСЕЧЕНА.

ОСЕЧИНА БОГА ШТУЈЕ,

ОСЕЧИНУ БОГ МИЛУЈЕ...

Где у Србији има лепша добродошлица, него у Осечини?

Са које год стране да долазимо у Осечину, дочекује нас на огласној табли благослов Св. вл. Николаја, као заштитни знак и слава Осечине. Нека би дао Бог да тако буде и у будућим временима. Зато Часни Крст има нову мисију – да се занови богомољачки покрет, да оживе наша прелепа села, како у Подгорини тако и у целом Светосавском роду, Посебно да се, по аманету Светог владике Николаја

СРБСКИ НАРОД ОБОЖИ,

СЛОЖИ И УМНОЖИ.

ДА СЕ МИРБОЖИ, НЕ ГЛОЖИ,

ДА ИДЕ ПУТЕМ СПАСЕЊА,

УВЕК НА БОЉЕ ДА СЕ МЕЊА,

БОГУ ДА СЛУЖИ И ДА ГА ТРАЖИ,

И СТОЈИ НА ДУХОВНОЈ СТРАЖИ“.