Актуелно

Невенка Стојчевић, Слободан Ерић, Шеих Имран Назар Хусеин, Стефан Каргановић.../ФОТО: Милан Тимотић

Шеих Имран Назар Хусеин, исламски филозоф и теолог, за „Геополитику“ говори о потреби сарадње православних хришћана и муслимана у „последњим временима“

 

Разговор водили: Слободан Ерић и Невенка Стојчевић

Шеих Имран Назар Хусеин, један од највећих исламских филозофа и теолога данашњице, светски је признат стручњак за исламска верска питања, као и за међународну политику и економију.

Специјализован је за исламску есхатологију и савремене социоекономске и политичке проблеме. Аутор је дела „Јерусалим у Курану“.

Имран Хосеин је рођен на карипском острву Тринидад 1942. године од родитеља чији су преци имигрирали као најамници из Индије. Дипломирао је на Алимијевом институту исламских студија у Карачију, а студирао је на још неколико високошколских установа, као што су Универзитет у Карачију, Универзитет Западних Индија, Универзитет Ал Азхар и Дипломски институт за међународне и развојне студије у Швајцарској. Радио је неколико година за Министарство спољних послова Владе Републике Тринидад и Тобаго, али је одустао од посла 1985, посветивши се исламу. Живео је у Њујорку десет година, током којих је био директор Исламских студија Заједничког одбора муслиманских организација Великог Њујорка. 

Током недавног боравка у Београду, захваљујући иницијативи и напорима господина Стефана Каргановића, Хусеин је православним хришћанима и муслиманима у бројним обраћањима поручио да прави јасну границу између православља, као аутентичног хришћанства које је са Византије прешло на Русију, и западног хришћанства, које је на челу са протестантизмом и католичком црквом прешло у безбожништво. Он је рекао да иза несрећа које се догађају у последњем времену и ове којој управо сведочимо на Блиском истоку, стоје мрачне силе западне цивилизације и њихови ЦИА џихадисти, а не нека Исламска држава или религија, и да жели да види на чијој ће страни у „одсудна времена“ бити Срби, када ће се у ратом захваћеном Дамаску пројавити Васкрсли Исус Христос и антихрист истовремено.

Велико нам је задовољство што можемо да разговарамо с Вама, јер и пре него што сте дошли, упознали смо се са Вашим храбрим ставовима. 

 


- Ви сте вероватно видели само онај део мене који Вам се свиђа. Али, има ту још! Треба да будете спремни, јер Бог је ставио браду на мушко лице.

Секуларизам који је захватио савремену цивилизацију, почев од Француске револуције, оставио је дубоке трагове на хришћански свет који сада живи често шизофрено. 

 

- Исти тај проблем постоји и у муслиманском свету. Наши људи се из ислама увлаче у западне воде.

У Србији је са великим интересовањем примљена Ваша идеја да се православље и ислам удружени супротставе Западу. Због чега сте се одлучили да разбијете стереотип према коме тако нешто није могуће?

 

- Није ствар у томе да сам донео одлуку да ова два света покушам да спојим, него у томе да сам разоткрио оно што је Господ ставио у Куран. У сури у Курану пише да ће доћи време када ће они који ће бити најближи у љубави и сарадњи са муслиманима бити људи који за себе кажу – ми смо хришћани. Затим, Куран описује те хришћане као људе који ће задржати монаштво. Он искључује западне хришћане, зато што су манастири у западном свету „Мекдоналдси“ где се продају хамбургери. Друго обележје је да ти људи неће бити арогантни и надмени, као што је то у западном хришћанству. Оно тежи томе да цео свет претвори у копију себе самог, и, према томе, пријатељство између ислама и православног хришћанства је нешто што је прописано. То мора да се догоди. Шпанци кажу „ке сера, сера“! Шта ће бити, биће!

Ви, дакле, као исламски филозоф и теолог правите јасну разлику између источног и западног хришћанства. У чему је суштинска разлика између ове две хришћанске вере?

 

- Ту разлику не правим само ја. То је такође нешто што сам видео у Курану. Мене је Господ Бог научио разлици између та два хришћанства. У истој сури Курана где он каже да ће се ово догодити, он такође издаје упутство где нам забрањује да одржавамо пријатељске или савезничке односе са оним хришћанима и оним Јеврејима који међу собом граде јединство и савез. Тај савез се догодио. То је ционистички савез, ционистички хришћани и ционистички Јевреји. И у Курану Алах наставља даље – они муслимани међу нама који се обраћају таквим хришћанима и таквим Јеврејима са намером да са њима створе савез, они су напустили ислам. И они су постали део тог света. Према томе, Господ Бог ми је показао разлику између источног хришћанства и западног хришћанства.

Сматрате ли да је тај савез у основи свих глобалистичких планова?

 

- Свакако. То је тај савез који у својој похлепи настоји да влада целим човечанством. Он нам је дао политички систем у коме нема места за Господа Бога. Суверенитет сада припада држави. Господ Бог више не прави законе, сада држава прави законе. Господ нешто забрањује, али парламент то дозвољава. То је бласфемија, богохуљење.

Мислите ли да су и ови покрети муслимана, кажу да више милиона њих иде ка Европи, такође део тог глобалистичког плана?

 

- Та миграција је почела пре много година, када су интелектуалци из муслиманског света почели да мигрирају на Запад. То ми зовемо „цурење памети“ и наши људи су се јако трудили да се на сваки начин докопају америчке визе. Током десет година колико сам провео живећи у Њујорку, имао сам прилике да видим људе из свих могућих муслиманских заједница широм света. Једна од највећих џамија у Њујорку је била албанска џамија на Статен острву. Појава ове миграције је само континуитет кретања које траје већ дуги низ година. Нико од њих не емигрира у Русију.

Цео свет гледа егзекуције које извршавају припадници такозване Исламске државе и сматра да су они део аутентичног ислама. Молим Вас да нам објасните салафизам и вехабизам као идејну основу за терор који спроводе ИСИЛ, Ал Каида, Ал Нусра. Односно, да ли су салафизам и вехабизам права муслиманска вера или секташтво?

 

- Једно од основних обележја тог јудеохришћанског ционистичког савеза који жели да установи своју власт у целом свету је мајсторство у обмани. Они говоре једно, али у свом срцу знају да је то лаж. Прави хришћанин, прави Јеврејин и прави муслиман на уснама имају исто што и у срцу. Они о којима говоримо не верују у Бога. Они настоје да нас сатанизују и демонизују тиме што нас приказују у погрешном светлу. Наш Пророк је рекао да ће у последњим временима бити великих лажова којих треба да се пазимо. Волим да кажем да постоје три врсте лажи. Нормалне лажи, велике лажи и трећи ниво лажи – то је оно што се догодило 11. септембра 2001. године.

Мислите на рушење Кула близнакиња у Њујорку, које су биле симбол финансијске моћи у свету?

 

- То је методологија коју они користе да постигну своје циљеве. Наравно, на покварен начин. Они раде то исто са ИСИС-ом, који ви још нисте видели у њиховом најгорем издању и још не знате шта спремају. Једног дана само ће вам „сервирати“ брак између једног малог детета старог шест година и мушкарца мојих година. ИСИС ће да има видео-камере које ће бити последњи крик технологије, и моћи ће да оствари најбоље видео-ефекте које можете да замислите, и онда ће да сниме то венчање старца са дететом и емитују га у Београду и у целом свету. Где је ту ислам? Али то ће бити снимљено и приказано намерно, са предумишљајем, срачунато настојање да се сатанизује ислам. Зато што прави ислам не дозвољава одраслој особи да има полне односе са дететом. По Курану, сексуални односи могу да се одвијају само између мушкарца и жене. Може се, такође, догодити да ИСИС прикаже неко дете у односу са неким ко је оптужен за прељубу. И та особа ће бити осуђена и кажњена. А онда ће рећи – ово је исламски начин кажњавања и каменоваће ту особу до смрти. Наравно, камере ће бити на лицу места и све ће то снимити.

Како су Исламска држава и Ал Каида постале тако јаке и моћне, ко им је дао ту велику снагу?

 

- Сада долазимо до салафистичког ислама. Најпре је била нападнута јеврејска религија, јудаизам. У том нападу на Јевреје средиште јудаизма је било разорено. Потом је уследио напад на хришћанство, а сада смо ми муслимани дошли на ред да будемо нападнути. Јудаизам који је изнедрио мудраце, људе који су били духовни гиганти као Мојсије Мајмонид, тај јудаизам с почетка 13. века је био изнутра уништен и то они сада зову реформаторским јудаизмом. Исто се догодило и са хришћанством. Када је почео напад на хришћанство, настало је такозвано западно хришћанство, из кога се изродио протестантизам. Сад је на реду ислам, и салафисти су варијанта протестантског ислама. Основно обележје салафистичког ислама, то јест протестантске варијанте ислама, јесте да они имају очи али не виде. Зато они са лакоћом могу да буду обманути. Они у Вашингтону свирају музику, а салафисти у Арабији играју по тој музици.

Јесу ли ти салафисти заправо исиловци које Ви зовете ЦИА џихадистима?

 

- Ми смо одувек знали да је ЦИА финансирала оружану побуну у Либији, Сирији и на другим местима, и да су они испоручивали најмодерније оружје побуњеницима, али нисмо имали конкретне доказе, и ако их је ико имао они би га убили. Како, дакле, можемо то да докажемо? Једини начин јесте да они сами признају, а то се управо и догодило. Када је Русија донела одлуку да уништи тај покрет, ЦИА је на то реаговала – ви убијате наше људе, ми их финансирамо, ми им достављамо оружје. Ето тако сада можемо да докажемо да је то ЦИА џихад.

Да ли је интервенција Русије у Сирији, по Вашем мишљењу, оправдана и легитимна?

 

- Не само да је оправдана и легитимна, и не само да је подржавам, него мислим и више од тога – да је сам Бог тако одредио. Ми сматрамо да ће та руска интервенција довести до још неких изненађења. Да ће их Русија научити једној лекцији коју никада неће заборавити. Из тог разлога сам веома знатижељан, овде у Београду хоћу да сазнам да ли је срце православних Срба у Москви или у Паризу.

Присуство Русије и НАТО-а у Сирији ствара једну врсту напетости и доста рискантну ситуацију да дође до инцидената. Ми Срби смо у последњих петнаест-двадесет година имали велико искуство са такозваним „фолс флег“ операцијама. Да ли мислите да оне и овога пута могу да буду окидач за неки нови рат? 

 

- Да Русија није интервенисала, свет би постао још страшније место него што ионако јесте. Да Русија није интервенисала, Сирија би се претворила у другу Либију, то би било само питање времена. И зато кажемо, не само што смо захвални Русији, него ја, као исламски теолог, кажем, са великом озбиљношћу, да смо захвални Богу што је руска интервенција била предодређена „одозго“. Морам овако да се изражавам, морам јасно да заузимам овакве ставове, без икакве двосмислености, са нагласком на ономе што сматрам да је истина, у циљу да моје речи дођу до оних муслимана који су у загрљају Вашингтона.

Верујете ли у победу новостворене коалиције Русија–Сирија–Иран, и да ли то може да изазове трећи светски рат? 

 

- ИСИЛ је чедо оних са Запада. Они не могу да дозволе Русији да уништи ИСИЛ, чак и ако то носи ризик нуклеарног рата. Многима ће то деловати веома депримирајуће, многе ће престравити, али ми се крећемо у правцу нуклеарног рата. Ипак, не сматрају сви ту чињеницу депримирајућом, јер постојимо и ми који се не плашимо смрти. И ако морамо да умремо да би они научили лекцију која им следује, спремни смо да се суочимо с тим. И зато се не плашимо нуклеарног рата, и још једном ћу поновити – руска интервенција у Сирији је предодређена „одозго“. Зато нема сумње да су православна браћа та која односе победу. Руски председник Путин је одлучио да интервенише, а православни хришћани се једини не плаше сатане пред одсудне бојеве. Улазак Русије у сукоб у Сирији је Божја задатост.

Поменули сте 11. септембар 2001. као највећу лаж, па би било добро да нам кажете да ли је Осама бин Ладен заиста био противник Америке, шта је била његова стварна улога и да ли је убијен у Пакистану?

 

- Никада неће бити дозвољено да докази о томе да су израелски Мосад и ЦИА планирали и извели операцију 11. септембра 2001. изађу на видело. Они који су располагали таквим доказима су већ убијени. И други који прете да ће открити детаље те операције биће изложени претњама смрћу. Али ко год верује у званичну причу да су Бин Ладен и неки људи који су се крили у пећинама у Авганистану, на два сата приземљили америчко ваздухопловство, треба да купи карту у једном смеру за Дизниленд.

А да ли је Бин Ладен заиста убијен у Пакистану?

 

- То је лепа прича. И једног дана ће то вероватно објавити као лепу бајку за малу децу: да је ЦИА открила присусутво Бин Ладена у Пакистану, да су га напали и убили, а онда његово тело бацили у море. И онда је дошла нека велика риба и прогутала га. И ту је крај приче.

Наша православна вера каже да ће на крају света доћи антихрист, али да ће онда васкрснути Господ наш Исус Христос да суди живима и мртвима. Шта је у Курану о томе записано?

 

- Најзначајнији догађај који се још није догодио у историји, и са становишта ислама и православног хришћанства, јесте повратак Исуса, правог Искупитеља и Месије. Али, ја бих предложио да наш есхатолошки дијалог усредсредимо на један други догађај који такође треба да се деси. Хришћанска есхатологија помиње поново заузимање Костантинопоља у последњим временима. Нисам био свестан тога док ми у Москви нису објаснили хришћанску есхатолошку мисао која недвосмислено каже да ће у последњим временима бити заузет Константинопољ. Ми и ви, муслимански свет и хришћански свет, сада треба да се мобилишемо и спремимо за освајање Константинопоља. Од нас се очекује да препознамо чињеницу да је отоманско освајање Константинопоља 1453. године био чин насртаја и угњетавања. То је био неправедан рат. То се не квалификује као џихад. И да су они који су бранили Константинопољ, и који су били убијени зато што су га бранили, жртве и мученици који су на небу. Затим, претварање Свете Софије, која је била црква, у џамију, сраман је и грешан чин. И то мора да се осуди. Ми морамо да се извинимо хришћанима и да им обећамо да им онога дана када будемо освојили Константинопољ и када он буде ослобођен од НАТО-а, прва ствар коју ћемо учинити јесте да Свету Софију вратимо православним хришћанима. И вратићемо стари назив града – Константинопољ – зато што је то назив који је користио пророк Мухамед. Уверен сам да нема исламског теолога учењака који ово моје гледиште може да доведе у питање. На вама хришћанима је да и ви препознате грешке које сте направили. И да то осудите на исти начин као што ја осуђујем грешке које смо ми муслимани учинили према православним хришћанима.

Многи муслимани, посебно из Босне и Херцеговине, и они који их подржавају, осуђују Ваш став да у Сребреници није било геноцида. На чему темељите ово своје уверење?

 

- Када је Европа стигла у Северну Америку, они су тамо извршили геноцид над домородачким индијанским становништвом. Америчке Индијанце су убијали као бубашвабе. И у најширем смислу, заједница европских народа је то подржавала. Једва да је било гласова који су се дигли против тога. То је геноцид. Ово друго, Сребреница, није геноцид, зато што већина српског народа то не одобрава. Напротив, има пуно Срба који то осуђују, према томе то не може да буде геноцид. У сваком случају, ја бих вам предложио да формирате једну комисију коју би чинили Срби, а не неки други, и која би испитала догађаје у Сребреници. И да принуди Владу да подржи оснивање такве комисије и да јој законску могућност да позове сведоке са доказима. И свако ко би покушао да прикрије доказе, морао би кривично да одговара. И онај ко би покушао да прети неком сведоку, такође би био кривично одговоран. И допустите да та комисија открије истину, нека цео свет види да српски народ жели да истина изађе на видело. После тога, када комисија буде идентификовала извршиоце и установила истину, онда нека позову људе из света да дођу и испитају изнете доказе. Једини страх који ја имам у вези са тим јесте да ће, ако ви будете успели да оснујете такву комисију, они убити сваку особу која располаже доказима, да би спречили да истина изађе на видело. То је моја пријатељска реч вама.

За крај, какви су Ваши утисци о нашем народу који је, без сумње, грешан, али не толико колико су нас грешнима направили западни медији? 

 

- Мој први утисак је пријатељски дух, поштовање које ми је било указано. Када сам у српској амбасади у Швајцарској поднео захтев за визу њена екселенција амбасадор ме је позвала у своју канцеларију и с њом сам провео 45 минута. То је био добар знак. Откако сам стигао у Београд, примљен сам са поштовањем и љубављу, исто као и у Москви. И такође ме радује поштовање према исламу. Ако поред овога тамо има још нешто, ја то нисам доживео. Дошао сам у Србију да понудим реч љубазности и пријатељства, што би могло бити од помоћи Србији, и промени начина на који се гледа на Србију у свету. Србија је, наравно, на грозан начин сатанизована. 

 

Сирија је место страшног суда

Према Курану, Сирија се налази у срцу краја историје. Како стоји у исламској светој књизи, у Дамаску ће се, на крају историје, срести лажни месија (антихрист) и Исус Христ, који ће сићи, и то ће бити место коначног обрачуна. Тако стоји и у Библији. Крај историје се наслућује, а, према црквеној есхатологији, страшни суд ће се одиграти баш у Сирији.

 

Путинова дипломатска бриљантност

Владимир Путин је на величанствен начин, једним гестом, придобио наклоност света за Русију. Саградио је највећу џамију у целој Европи, допустио да исламска архитектура процвета усред хришћанског православног света. И затим великим дипломатским генијем, дипломатском бриљантношћу, позвао турског председника да дође на отварање џамије само два дана пре почетка празника Ејда. Ердоган то није могао да одбије. Џамија је била изграђена јавним донацијама, и упркос противљењу градоначелника Москве. Има ли ту лекција за Београд? Можете ли да научите нешто од Путина и изградњом џамије у Београду сузбијете српску антипропаганду?

Геополитика број 92, новембар 2015.