Актуелно

Поштовани председниче Републике Србије господине Томиславе Николићу,

Обраћам Вам се у име Друштва српских домаћина 

да као званично први домаћин Републике Србије не потпишете Указ о проглашењу срамног Закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и организације НАТО за подршку и набавку (НСПО) о сарадњи у области логистичке подршке којим је већина посланика Народне Скупштине Републике Србије противуставно осрамотила Републику Србију као суверену државу (ако она то још увек јесте), а посебно све погинуле и инвалиде од НАТО агресије из 1999. године и целокупан српски национални корпус чији је највећи део уз директну или индиректну помоћ НАТО, протеран са њихових вишевековних огњишта из Републике Хрватске, Босне и Херцеговине и посебно са територије српске Аутономне покрајне Косова и Метохије.

Јавно правдање председника Владе Републике Србије господина Александра Вучића у јучерашњим телевизијским изјавама да је НАТО потребан да брани српски народ на Косову и Метохији јесте вређање здравог разума свих становника Републике Србије, а посебно прогнаних са Косова и Метохије и од 1999-те свакодневно угрожених малобројно преосталих Срба у подручју са највећом НАТО базом у Европи.

Једино што у овој ситуацији добро може да уради председник Владе Републике Србије господин Александар Вучић - као председник Српске напредне странке, која има апсолутну већину посланика у Народној Скупштини Републике Србије, јесте да по хитном поступку измени Закон о изборима и да, уместо фаворизовања од народа отуђених партијских врхушки са партијским листама кандидата за посланике, замени директним избором народних посланика у 250 (а још боље у свега 150) изборних округа у којима ће грађани са правом гласа директно бирати и опозивати  народне посланике који ће свој изборни округ представљати у Народној Скупштини Републике Србије.

Захтевамо да се врати демократија народу и да се раздвоје законодавна и извршна власт, односно да Народна Скупштина Републике Србије као највиши орган законодавне власти постане надређена Влади Републике Србије као извршној власти. А не, као што је сада, да посланици са партијских листа буду пуки извршитељи воље председника, потпредседника и министара у Влади Републике Србије - који су истовремено као председници својих политичких партија директни наредбодавци посланика у Народној Скупштини Републике Србије.

 

Господине председниче Републике Србије,

Уколико потпишете Указ о проглашењу предметног Закона сматраћемо да сте председник владајућих политичких партија а не председник грађана Републике Србије који су Вас напосредно бирали на изборима.

Уверени смо да ћете у овом историјски значајном тренутку поступити исправно и заштитити уставни поредак и слободољубивост српског народа и свих грађана Републике Србије.

У противном, Друштво српских домаћина захтева да, упоредо са најављеним изборима на свим нивоима, иницирате предлог да Народна Скупштина Републике Србије на вандредном заседању, пре расписивања избора, донесе Одлуку у о истовременом спровођењу референдума по основу три питања на која треба да се демократски изјасне грађани са правом гласа у Републици Србији:

1.      Да ли сте "За" или "Против" тзв. Бриселског споразума?

2.      Да ли сте "За" или "Против" придруживању Републике Србије Европској унији?

3.      Да ли сте "За" или "Против" војне неутралности Републике Србије?

 

Београд, 17.02.2016                                                      

                                                                       Председник ДСД

                                                                       Нићифор Аничић

http://drustvosrpskihdomacina.org.rs/index.php/250-2016-02-17-13-45-18