Актуелно

Професор Рафаел Израели предавач на Хаифа Универзитету у Израелу говори за Геополитику

Raphael_IsraeliСвет је одувек сажаљевао слабе, али поштовао снажне. Међутим, јадиковање на рачун тога како сте Ви протерани са сопствене територије на Косову и Метохији неће бити од помоћи. Покажите да је оно Ваше тако што ће се тамо населити млади Срби. Русија је на Вашој страни, углавном, нико не може изгласати неку једногласну резолуцију против Вас. И, још једном, оно што је важно није оно што је речено у Њујорку, већ оно што је урађено у Београду.

Чини се да се опасност од радикалног ислама недовољно озбиљно схвата на подручју западне цивилизације. То се посебно односи на Европску унију. Да ли Србија може да проблем Косова представи као проблем радикалног ислама и на који начин да то презентира у свету, посебно у западним престоницама?

- Да, ја посматрам проблем на Косову и Метохији у контексту исламизације Балкана. Ако неко чита Алију Изетбеговића, онда он зна за његов план, који датира још од 50-их година, да оживи ислам под окриљем пробуђене, модерне верзије, Отоманске империје. Западни план да се Босни и Косову  помогне да постигну независност је у суштини базиран на претпоставци да би умерени ислам у Турској могао да служи као модел који би евентуално спречио исламски радикализам тако што би, са једне стране, повезао Турску и Централну Азију, а Бaлкан са друге стране. Међутим, сама Турска је 2002. године пала у руке радикалној владавини Ердогана, тако да је, уместо да послужи као мост ка умерености, постала полуга која је ислам довела у срце хришћанске Европе - што је, практично, одсекло континуум од Русије и Централне Европе до Грчке и Егејског мора, са континуумом муслиманске популације и земаља, Босне, Косова, делова Македоније, Црне Горе и Санџака. Ово је тенденција којој је неопходно пружити отпор, јер ће, на дуге стазе, Европљани ће такође доћи до закључка да то, у ствари, ради против њихових интереса.

Ви проблем радикалног ислама, између осталог, и пре свега, посматрате кроз демографију. Какве су демографске тенденције јачања исламског фактора у свету, а посебно у Европи?

- Данас је 430 милиона Европљана у 27 земаља чланица Европске уније. Међу њима је око 30 милиона муслиманских имиграната, углавном у Француској (шест милиона), Енглеској и Немачкој (три милиона свака), а нешто мање у Шпанији, Италији, Холандији и осталим земљама, сматра се, у просеку око шест процената. Сада постоји борба да се том броју дода и 75 милиона Турака, чиме би просек био повећан на преко двадесет процената што би дакле, утицало на рапидно повећање броја муслимана (рођењем, имиграцијом, као и преобраћењем Европљана у ислам), уз смањену стопу рађања међу Европљанима, дакле резултат свега тога би била Европа у којој Муслимани сачињавају већинско становништво и то све у року од око педесет година. Ту настаје проблем, не зато што је ислам лош, него зато што су се муслимани декларисали тако да су они ти који су дошли да би променили Европу, а не да они сами буду промењени у њој.

Тема Вашег недавног предавања, које је било одржано у Београду, била је примена искустава државе Израел. Шта Србија може научити од израелске државе? Која су искуства државе Израел, као и методе које су примењиве у случају Косова и Метохије?

- Израелско искуство показало је да речи и тврдње не чине политику. Само дела то чине. Да је Србија, на пример (док су муслимани постајали већина на Косову и Метохији) предузела снажну политику насељавања Срба на Косову и Метохији, уместо бекства и претварања Срба у избеглице у сопственој земљи – после тога нико не би могао декларисати „независност“ Косова. Чак и пре него што је  митровички троугао у потпуности одсечен, континуирано насељавање младих Срба, као национална дужност у областима у којима постоји приступ, могло би бити пресудно за то да покрајина и даље остане део Србије, а уколико би дошло до поделе, да би Београд имао већински удео у односу на Албанце на Косову и Метохији.

ISRAELI_1_-_malaКако објашњавате уверење или заблуду великог дела политичара у Европској унији, као и значајног броја интелектуалаца, не само у Европи већ и шире, који сматрају да је могуће постићи споразум с исламом, и који праве диференцијацију унутар ислама где се исламски тероризам дефинише као погрешна интерпретација ислама, и јерес у оквиру ислама?

- Ислам је један. Не постоји један џихад за екстремисте, а други џихад за оне умерене. Постоји само једно шеријатско право које важи за све. Постоје умерени муслимански појединци који се не покоравају шеријатском праву и који теже модерном, али они тек треба да укажу на алтернативну исламску доктрину, која јесте умерена. Они који су то покушавали, убијани су. Они који одбијају промене, јер су промене те које су порицане од стране шеријата су називани „јеретицима“ али и насилни међу њима такође могу бити називани јеретицима од стране оних који се насиља клоне. Тако да, заправо, нико не би требало да буде импресиониран овим називима.

У Србији, и на Косову и Метохији, - а и Геополитика је објавила један такав пројекат – да се српска насеља у јужној српској покрајини граде по угледу на јеврејске кибуце. Да ли су кибуци, као економска и одбрамбена заједница преживели, или их је могуће применити као облик опстанка и националне борбе Срба на Косову и Метохији?

- Израелске насеобине... Израелско имање је одувек укључивало кибуце, али су они одувек били у мањини, док су већину представљала села у индустријализованим градским подручјима. У последње време, много кибуца је било приватизовано због тога што је ера колективизма прошла. Тако да, оно што бих ја саветовао када је у питању насељавање Косова и Метохије, а нарочито и за Санџак, ПРЕ него што и тамо муслимани постану већинско становништво и захтевају независност, јесте било какво насељавање жељено од стране популације, која би могла комбиновати посао преко дана и мотрење на границе током ноћи.

Ви сте више пута боравили у Србији, где сте одржали више запажаних предавања. Какви су Ваши савети Србији у погледу њених односа према Косову и Метохији, са Европском Унијом, Русијом, Израелом, као и према геополитичким и другим глобалним процесима који ће се одвијати у наредним деценијама? Мада је увек незахвално прогнозирати, где Ви видите Србију и Израел у будућности?

- Свет је одувек сажаљевао слабе, али поштовао снажне. Међутим, јадиковање на ра чун тога како сте Ви протерани са сопствене територије на Косову и Метохији неће бити од помоћи. Покажите да је оно Ваше тако што ће се тамо населити млади Срби. Русија је на Вашој страни, углавном, нико не може изгласати неку једногласну резолуцију против Вас. И, још једном, оно што је важно није оно што је речено у Њујорку, већ оно што је урађено у Београду. Видите, Арапи се жале већ 60 година, па ипак, и даље су сиромашни и, и даље зависе од УНРВА док очекују своје дневне залихе брашна. Израел је заврнуо своје рукаве и прионуо на посао и зато је он данас богата земља која предњачи и у  области агрикултуре, војске, технологије као и Нобелових награда. Населили смо своје избеглице и начинили их продуктивним, док су их они одржавали мизерним и пуним мржње, и то је оно где су они и данас.

Геополитика број 26.     27.јун 2008.