Актуелно

У Казахстану се 20.новембра 2022.године одржавају ванредни председнички избори на којима је фаворит садашњи председник Касим Жомарт Токајев.

 

 

У недељу 20.новембра 2022.године у Републици Казахстан се одржавају ванредни председнички избори. Садашњи председник Касим Жомарт Токајев је председнички кандидат и бесумње велики фаворит на предстојећим изборима. Председник Казахстана је у свом обраћању нацији 1.септембра 2022.године најавио одржавање ванредних председничких избора за јесен 2022.г. Он је истовремено и најавио превремене изборе за доњи дом парламента и локална представничка тела, који ће бити одржани у првој половини 2023.године.

Оно што је посебно занимљиво, да је председник Токајев претходно потписао закон о изменама и допунама устава којим се мандат шефа државе ограничава на период од седам година без поновног избора.

„Једнократни седмогодишњи председнички мандат даће нови квалитет и динамику процесу обнове у друштву и држави, створити поуздану баријеру покушајима монополизације, па и узурпације власти“, истакао је Токајев.
Одлука о једнократном председничком мандату представља наставак реформи политичког система које је већ раније започео сам председник Токајев.

Као резултат уставне реформе која је извршена у јуну, формиран је оптималан баланс између грана власти. Држава ће се стриктно придржавати принципа „јак председник – утицајан парламент – одговорна влада”. Модернизација земље и борба за праведни Казахстан представљају основу програма актуелног председника Казахстана. „Сигуран сам да ћемо заједно изградити правичан Казахстан – земљу слободних, јаких, образованих и сигурних грађана у себе и у своју државу“, рекао је Токајев. На економском плану примарни задатак биће јачање производног сектора, модернизација инфраструктуре и повећање енергетских капацитета. Посебна пажња биће посвећена транс-каспијској међународној транспортној рути и стварању контејнерског чворишта на Каспијском мору.

На плану побољшања амбијента за развој предузетништва председник Токајев се заложио за “демонополизацију домаће привреде” јер је уочено да повезаност неких бизнисмена са влашћу угрожава економску конкуренцију.

Токајев је још најавио јачања међуетничког јединства и међуконфесионалне хармоније, и борбу против корупције и злопутреба у полицији. Рат у Украјини и погоршање међународне стабилности имало је несумњиво утицај на програм председника Казахстана: „Уоченим спољним изазовима без преседана, потребно је да обезбедимо неповредивост државног суверенитета и интегритета земље. То је наша дужност и света обавеза према прошлим и будућим генерацијама. Да бисмо то урадили, посебну пажњу ћемо посветити свеобухватној модернизацији војске и читавог блока моћи“, рекао је Токајев.

У спољној политици – а то је оно што највише интересује, не само земље Азије, него Европе и света – не би требало очекивати неке значајне промене.
Токајев је навео да ће ток спољне политике земље бити увек миран и конструктиван.
усмерен на сарадњу са свим партнерима. Стога ћемо помоћи у јачању глобалне улоге УН и стварању хармоничнијег и праведнијег система међународних односа“, рекао је Токајев. Казахстан је стекао независност 1991.године, након распада Совјетског Савеза.
У јануару 2022.године у Казахстану је, након демонстрација, којима је повод било поскупљене цена горива, покушан, у суштини политички преврат, иза којег су по многима стајале снаге блиске бившем председнику Нурсултану Назарбајеву. Власти Казахстана, на челу са председником Токајевом су, уз помоћ снага ОДКБ-а, у коме су биле и специјалне десантне јединице Руске Федерације, успеле да осујете преврат. Политички коментатор Никита Шаталов написао је: „Јануарски догађаји, када су екстремисти угрозили независност Казахстана, показали су да чак и сенка двојне власти у нашим политичким условима може довести до трагичних догађаја. Већ тада је донета одлука да се овлашћења једног председника ограниче на један мандат у одређеном смислу”. Република Казахстан је држава у Централној Азији која има велики геополитички значај, јер се на Западу граничи са Руском Федерацијом а на истоку са Кином. Са површином од 2,7 милиона km², Казахстан је девета држава у свету по величини.

Казахстан, заједно са својим  важним стратегијским партнерима Руском Федерацијом и Кином, представља осовину стабилности азијског континента.

Односи између Републике Србије и Републике Казахстан су пријатељски. Казахстан поштује територијални интегритет Србије и није признао независност Косова. Последњих година, велики број спортиста из Србије, пре свега фудбалера, игра у неком од спортских клубова у Казахстану.

Слободан Ерић