Актуелно

ФОТО: FPÖ

МАКСИМИЛИЈАН КРАУС, шеф посланичког клуба Слободарске партије Аустрије (FPÖ) за Беч

FPÖ, са Хербертом Киклом на челу, једина је политичка снага у земљи која води политику за Аустријанце, а не против њих. Методе уцене које ЕУ примењује против Србије, потпуно су неприхватљиве. Лицемерје овакве ЕУ постаје све неподношљивије.

Разговор водила: Невенка Стојчевић

На протеклим парламентарним изборима Слободарска партија Аустрије (FPÖ) за покрајину Доња Аустрија са Удом Ландбауером на челу однела је убедљиву победу и постигла је најбољи резултат у својој историји. Како оцењују посматрачи, све су прилике да ће се овакав изборни успех поновити и на предстојећим савезним парламентарним изборима у Корушкој и Салцбургу, као и на изборима у Бечу 2025. године, рекао је у разговору за Печат о акуелним политичким и друштвеним тенденцијама у Аустрији господин Максимилијан Краус, шеф посланичког клуба Слободарске партије Аустрије за Беч.

Да ли велики изборни успех на протеклим изборима значи да се Ваша странка, после афере „Ибица“ која јој је пре неколико година нанела озбиљну штету, у политику враћа „на велика врата“?

- На протеклим парламентарним изборима Слободарска партија Аустрије за покрајину Доња Аустрија са Удом Ландбауером на челу брутално је поразила Народну партију Аустрије (ÖVP) и Социјалдемократску партију Аустрије (SPÖ). Овај резултат је такође снажан шамар црно-зеленој савезној влади под канцеларом Карлом Нехамером, која је издала интересе аустријског становништва, посебно у борби против ужасне инфлације и масовне миграције. FPÖ, са Хербертом Киклом на челу, једина је политичка снага у земљи која води политику за Аустријанце, а не против њих. Овај велики изборни успех пружа нам самопоуздање за предстојеће изборе у Корушкој и Салцбургу, за савезне парламентарне, као и за изборе у Бечу 2025. године. Бечки градоначелник Лудвиг, који дизањем цена становања и других режијских трошкова подстиче инфлацију, све више губи поверење грађана. Стога су промене хитно потребне и у савезној престоници.

По неким проценама FPÖ има све више присталица и једна је од најјачих странака у Аустрији. С обзиром да се афера намештена од лево оријентисаних догодила у јеку највеће експанзије странке и лидера Кристијана Штрахеа приморала на оставку, да ли се и у којој мери променио програм странке који, очигледно, привлачи грађане Аустрије?

- FPÖ је својом политиком иницирала збијање редова са становништвом. Желимо правду, слободу и сигурност, како би људи коначно могли да воде срећан живот. Они на то имају пуно право. У нашем политичком концепту, народ је једини газда и нико други. Савезни канцелар из редова Слободараца биће први слуга овог народа, а не дресер, манипулатор који их насилно чини „срећнима“, или марионета моћних кругова чији је једини циљ да се становништво држи у зависном положају.

Управо се навршава година дана од почетка војне интервенције Русије у Украјини која је поделила свет. Аустрија је и даље на позицији политичке неутралности, али не и војне јер власти следе упутства НАТО. Какав је став FPÖ у погледу рата у Украјини?

- Председик Аустрије Ван дер Белен својим понашањем доводи у питање нашу трајну неутралност и спољнополитички делује као возач који вози у погрешном смеру. Његов јасан задатак, као савезног председника неутралне земље, био би да одлучно води кампању за проналажење могућности да се кроз преговоре што брже прекине овај страшни рат, а не да се залаже за оне заслепљене људе који упорно захтевају наставак ратовања, а у њиховим речницима израз МИР се више не појављује. Ватром се против ватре не бори. Својим изјавама, Ван дер Белен позива на морално саучесништво у продужењу патњи и у бесмисленој смрти небројених војника и цивила са обе стране.

Аустријска привреда, као уосталом и целе Европе, у великој мери зависи од руских енергената, пре свега гаса и нафте. После увођења санкција, међутим, приморани сте да исте те руске енергенте купујете на другој страни, од САД, и то по вишеструко вишим ценама. Подржава ли FPÖ такву државну политику, са економског становишта потпуно нелогичну и неоправдану?

- Протекла година је показала да ЕУ санкцијама више штете наноси сопственим земљама чланицама, него Русији. Жртве су грађанке и грађани који морају да сносе страшне трошкове енергије и више не могу себи да приуште нормалну свакодневицу. Мађарски премијер Виктор Орбан је једини лидер у ЕУ који на прво место ставља потребе својих грађана и активно се противи овим штетним санкцијама. У нашој земљи би било потпуно исто када би на место канцелара дошао човек из редова Слободарске партије Аустрије.

Истовремено са јачањем FPÖ расте и број учесника у свакодневним протестима у Бечу и другим градовима Аустрије на којима грађани изражавају незадовољство због санкција уведених Русији али и досад незабележеним падом стандарда изазваним драстичним повећањем цена станарина, режија, основних животних потребштина, итд. Има ли Ваша странка предлог решења за наведене проблеме?

- Цене струје и гаса, које су на рекордном нивоу, довеле су стотине хиљада Бечлија у финансијски незавидну ситуацију. Ипак, SPÖ - Беч је до сада првенствено пружао финансијске пакете за спасавање спекулативних трансакција Wien Energie, тј. бечког енергетског концерна, и за менаџерске бонусе, уместо да пружа сталну подршку погођеним становницима Беча. Заједно са поскупљењем хране, закупнином станова, режијским трошковима и још многим другим ставкама, многим Бечлијама је једноставно немогуће да се изборе са ценама енергената. Иако свакодневно иду на посао и зарађују, грађани се налазе у безизлазној ситуацији, али не својом кривицом. Ти људи су очајни и град Беч коначно мора да их подржи.

Аустрија је, на неки начин, окупирана великим бројем миграната за које држава издваја огромна средства и који се невољно и тешко интегришу у аустријско друштво и културу. Како FPÖ схвата ту насилну промену структуре становништва која својим интензитетом у не тако дугом времену може да „надживи“ и потисне домицилно становништво?

- FPO захтева да се прекине недиференцирана политика добродошлице бечке централе SPÖ. Број тражилаца азила у Аустрији је експлодирао, а на стотине младих људи свакодневно прелазе границе Аустрије. Пожељна дестинација за њих је савезна престоница, где се тражиоци азила и даље дочекују раширених руку. Бројни извештаји о насиљу и сексуалним нападима од стране тражилаца азила или оних који су већ добили право на азил, пружају ружну слику, удаљену од показивања било каквих напора за интегрисање у овдашње друштво. Одговорни у граду, а пре свих је то градоначелник Лудвиг, ћуте о овим неделима, па чак од Бечлија захтевају разумевање за новопридошле. Са овим коначно треба завршити! Чињеница је да бечки SPÖ новчаним давањима мами у Беч социјалне имигранте из целог света, који се потом годинама прехрањују кроз ’црвени’ модел минималних прихода. Ово погађа чак и добро интегрисане имигранте, укључујући српску етничку групу, који дају вредан допринос овдашњем друштву.

Од почетка рата у Украјини, у Аустрију је пристигао и велик број Украјинаца. Кажу да возе најскупље аутомобиле, а годину дана ништа не плаћају јер им држава обезбеђује бесплатну станарину, струју, лечење, школарину. Докад ће Аустријанци подржавати такву политику власти у ситуацији када и сами постају све сиромашнији?

Ови инциденти показују да су из Украјине избегле не само жене са децом, већ и многи богати мушкарци са луксузним аутомобилима, и то упркос чињеници да је тим људима забрањено да напусте Украјину. FPÖ је критиковао бесплатно паркирање и бесплатне вожње у јавном превозу за Украјинце јер је то довело у неповољнији положај наше сопствено становништво.

Српска заједница је једна од најмногобројнијих у Аустрији, добро прихваћена од домаћина због своје лојалности, и FPÖ је странка која ужива њену највећу подршку. Да ли је то због тога што ви добро разумете проблем Косова и Метохије као најважнијег српског националног питања ?

- У аустријском политичком миљеу постоје личности које делују као главни лобисти за Косово. Уместо да преузме неутралну улогу у сукобу, који је осетљив за југоисточну Европу, ÖVP се бави креирањем јавног мњења о Косову. Стога позивамо ÖVP да на нивоу Владе буде неутралан и да се не позиционира једнострано.

Недавно сте изразили подршку председнику Србије Александру Вучићу поводом неувођња санкција Русији. Шта за Вас значи отпор Србије свеопштој хистерији Европе и новом светском поретку?

-  Методе уцене, које ЕУ примењује против Србије, потпуно су неприхватљиве. ЕУ притеже завртње земљи која је изабрани кандидат за приступ само зато што њен председник не жели да у сваком погледу подржи пропалу политику дистанциране ЕУ елите, него гледа на сопствени народ. Док у Турској тамошњи властодржац Ердоган у својој земљи води рат против Курда, а није ни на тренутак размишљао о санкцијама против Русије, јер му је све дозвољено зато што глуми ’будалу’, у Србији се примењују сасвим другачији стандарди. Лицемерје овакве ЕУ постаје све неподношљивије.

Држава да помогне грађанима

FPÖ - Беч позива надлежне да се обезбеди пакет од 1,4 милијарде евра за спас бечких потрошача енергије. Новац би у почетку требало да Бечлијама послужи за једнократна плаћања додатних рачуна за енергију. Свакоме ко је већ добио и платио додатни рачун за енергију, требало би дозволити да га накнадно преда надлежнима града Беча и да новац добије назад. Ако додатна сума још није доспела за наплату, субвенционисани износ треба да се одбије директно, а затим да се редовно пребија у односу на редовне рачуне за енергију који доспевају и плаћају се у месечним или тромесечним ратама. У зависности од прихода домаћинства (од нивоа социјалног посртања), требало би омогућити просечне субвенције од 80 одсто. У случајевима посебних потешкоћа, чак и сто посто.

Извор: Печат