Актуелно

Ранка Владић, фитотерапеут, за Геополитику говори о здрављу нације и лечењу болести природном медицином

SKM_C224e15012813020_0001.jpg

           

Разговор водио: Милан Старчевић

 

Живимо у доба модерне технологије, где научне иновације једна другу престижу. Човек, који жуди да буде увек у току и да је савремен, често је у раскораку са својим жељама и стварном могућностима, па услед тога долази до нефункционалног начина живота, који се постепено претвара у стрес, што је један од главних узрока болести. Додајмо уз све ово и непрекидно тровање наше планете са земље и ваздуха од „усрећитеља“ наших живота, док духовници истичу и морални пад као легло болести наших душа и тела. Званична медицина, иако је преплављена новим изумима, све више каска у борби са болестима. Зато се  пацијенти све више окрећу фитотерапији, чија традиција и делатност потврђују чињеницу да у природи не постоји ниједна биљка која нема лековита својства за одређену болест. Саговорник Геополитике на ову тему је госпођа Ранка Владић, фитотерапеут и угледна просветна радница из Бијељине, која годинама уназад лековитим биљкама помаже људима да дођу до излечења. Од малих ногу, делећи са својом баком собу, привлачили су је народни рецепти и лековите биљке. Прве сусрете са чудним моћима природе имала је са чајевима при излечењу женских болести, и то прво себе, затим своје кћерке а потом и сестре. Њен животни мото гласи: „Господ нам је дао милост и особеност, благо оном ко их користи“.

herbs_safety_img.jpg

Поштована госпођо Владић, не треба бити довољан паметан па закључити да је здравље српског народа на дну лествице СЗО. Најчешће се умире од кардиоваскуларних болести, карцинома и последица дијабетеса. Шта је узрок томе?        

- Постоји низ фактора одговорних за лоше здравствено стање наше нације: храна коју једемо и квалитет намирница које конзумирамо, живот у затвореном простору, утицај електронских средстава информисања, радијација, мобилни телефони у близини и загађена средина су разлог настајања болести. Ја живим у Бијељини, на периферији града, где се испред мог прозора налази ливада, и сваког дана испред своје терасе скидам чађ; једном речју, ваздух нам је загађен. Здрава исхрана нам сама по себи неће помоћи ако нисмо што више физички активни, у покрету, кад се поспешује циркулација крви. Треба истаћи и неплодност код жена, а разлоге видим у новом току живота, у неправилно распоређеним оброцима, индустријској готовој или полуготовој храни, стресу који је неминован у овом времену, разним дијетама које ремете хормонални статус, занемареним упалним процесима...

Канцерогене болести су нарочито у порасту. Према необјављеним подацима Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“, од карцинома годишње оболи близу 38.000, а умре 21.000 људи, с тим што се очекује даљи пораст оболевања. Пацијенти се углавном хватају за сламку спаса и прибегавају конвенционалном начину лечења у виду хируршког захвата и хемотерапије. Сматрате ли, као особа која има дугогодишње искуство у лечењу ове опаке болести, да овај метод лечења може излечити пацијента?

- Хемотерапија није „паметна“. Она делује и на болесне и на здраве ћелије. Фитотерапија и алтернативне методе су споре, али делотворне на дуге стазе. Дајући ћелији најбоље, долази се до потпуног чишћења организма, малигним ћелијама се ускраћује харана, здрава ћелија добија тад битку. Увек у разговору са својим потенцијалним пацијентима упозоравам их да ли знају шта је хемотерапија, да је она удар на здраве ћелије организма, и све се чешће догађа да се под дејством хемотерапије здраве ћелије бране од нападача лучењем одређеног протеина, ког ја фигуративно поистовећујем са кокицама: као кад кукуруз кокамо, или као што се око брани од есенцијалних јаких уља лука сузењем, тако здраве ћелије, по нападом хемотерапије, луче тај протеин и све се чешће догађа да се тумор под дејством хемотерапије увећа. Нарочито је ова врста терапије штетна код рака панкреаса. Можда би организам могао да издржи неколико циклуса хемотарапија, али чему води даље лечење пацијента овом методом, ако се види да нема ефекта? Желела бих напоменути да овим својим ставом, без обзира о каквој врсти болести се ради, не желим да окривим лекаре, и то стално истичем у разговору са пацијентима: да их не окривљују, јер они немају други избор и други начин лечења.

Код лечења рака најважније је рано дијагностицирати болест. Да ли сте поборник хируршког захвата, пошто поједини фитотерапути сматрају да се рак може повући природним путем, то јест без операције?

-Уколико се тумор у раној фази открије, добре су шансе да се он победи. Нисам против званичне медицине, све радим у сагласју са пацијентима, па тако и кад је у питању и хируршки захват. Тумор се може повући без операције, али препоручујем пацијентима код којих се може извршити индикована операција да то и учине.

Herbs_The_Best_Skin_Care_10.jpg

Под претпоставком да је операција успела, какви су онда даљи кораци у лечењу?

- Уколико је тумор локализован, ако нису уочене промене на лимфним чворовима, онда пацијента три месеца држим под „својом“ терапијом, где се изврши комплетна ревиталицазија и чишћење организма. Након тога опасност није прошла, увек истичем да имамо посла са малигнитетом који никад не дрема, те пацијента преведем на једну благу дозу одржавања. Битно је да је пацијент савестан и дисциплинован у примени терапије, да није нестрпљив и да верује у излечење.

Овакав вид лечења захтева тотално другачији начин исхране. Зар не?

- Да. Потребно је јести домаћу и сирову храну, мада увек фаворизујем сирову храну која враћа организму ферменте (ензиме, покретаче живота сваке ћелије). По некој мојој слободној процени, сви суплементи, као нпр. глина, шведен битнер, сода бикарбона и чајеви, све кад на гомилу ставим, чине 50-60% удела успешности, а сам режим исхране чини 40-50%. Пазите, ћелија је оно чиме је хранимо. Ово важи за све људе, било да су болесни и здрави. Што једемо више сирове хране, то нашем телу дотиче више живота и формирање нових ћелија је обезбеђено. То значи чишћење крви, ткива и избацивање свих отпадних материја.

Значи нема тајне, нити чаробне формуле за излечење?

-Чаробне формуле нема са кратком дефиницијом! Ако је превентива, онда ју је лако исписати: дај себи најпростије, сиротињско, оно из чега су поникли наши корени, а ако је терапија у питању, нарочито код малигнитета – онда је потпуни заокрет у хигијени живота и свега оног што потиче из природе, а не звучна најава само једног препарата који „магично“ лечи. Ништа не оспоравам, али дајте ми резултате! Дајте ми очите примере излечених, али након три, пет година.

Шта можемо превентивно учинити за своје здравље?

- Због мноштва литературе и гласина, већина људи зна шта им је чинити, али се сви правдамо брзином и темпом живота, да не можемо ништа превентивно да учинимо за себе. Превентивно можемо себи дати оно најјефтиније, а то је најјефтинију домаћу храну, ако не можемо ништа друго. Није срамота од куће на посао понети своју храну, уместо што купујемо пецива пуна адитива и вештачких заслађивача. Такође је од велике важности конзумирати што више течности, нарочито здраве воде, чије је невероватно дејство у прању организма. Најбоље време за лечење је кад је човек најздравији јер су ме томе научили вапаји болесних људи који, кад би све одједном применили, одрекли би се свега, а праву формулу тешко да могу да нађу у преплављености понудама, најчешће маркетиншки „напумпаним“. Превентива је мајка доброг здравља!

Да ли се српски народ у последње време све више окреће природним начинима лечења, или је још увек „роб“ медикамената?

- Народ, да би што пре решио здравствени проблем, прибегава лековима. Ипак ме радује чињеница када чујем омладину да зна неке старинске лекове, да покушавају да деци помоћу масних крпа или давањем гушчије масти и прављењем одређених сирупаелиминишу бронхитис. Мислим да је тровање лековима достигло кулминацију и да се народ полако почиње окретати изворним начинима лечења. Рецепт је једноставан: учимо се од наших бака и дека, од паметних сељака!

Одавно су мудри људи рекли да нема неизлечивих болести, има само неизлечивих људи. Да ли је због свеопштег здравственог стања наше нације крајње време да се вратимо Богу и природи и њеним чудотворним дејствима, које смо тако олако одбацили од себе?

- Тако је. Била сам мала кад је мој отац у шали говорио да паметан живи докле хоће а будала докле мора. Тад нисам знала шта то значи, али сад сигурно знам да паметан човек живи докле хоће, ако направи један велики заокрет здравим начином живота, тако што ће се вратити мајци природи, ако своје мисли усмери ка себи, просто речено: ако жели да живи, онда може победити и најгору болест.

 

Све информације о фитотерепеуту Ранки Владић налазе се на веб сајту www.travarkaranka.com. Контакт телефон: +387 55 417555, +387 65 366 400

 
Геополитика бр. 83, фебруар 2015.