Актуелно

Аутор фотографије: Слободан Станковић

Друштво српских домаћина, сваке године у Текеришу организује Час историје. Нићифор Аничић, председник ДСД: Данас Србин не зна куд ће и на коју ће страну, препуштен је сам себи.

Друштво српских домаћина је на Преображење, 19. августа 2021. године, као што је то радило и претходних година, у Текеришу (изузев прошле – због корона вируса), код споменика церским јунацима, организовало пригодан културно-уметнички програм и Час историје.

Свештеници Српске православне цркве одслужили су парастос церским јунацима, а потом је одржан програм који је организовало Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије, у оквиру ког су положени венци на споменик церским јунацима. Присутнима су се обратили проф. др Дарија Кисић Тепавчевићм министарска за рад, запошљавање, борачка и социјална питањам и Видоје Петровић, градоначелник Лознице. 

По завршетку државног програма, после кратке паузе, у наставку је одржан културно-уметнички програм Друштва српских домаћина и Час историје.

Предавање на Часу историје одржао је Душан Станић, асистент на предмету Војна историја на Војној академији у Београду, на тему „Садејство српске и црногорске војске 1914. године“.

Легендарни ратни командант, генерал Божидар Делић, уручио је Споменицу Нићифору Аничићу и Плакету Друштву српских домаћина у знак захвалности за помоћ борцима херојске 549. моторизоване бригаде „Цар Душан Силни“.  

Генерал Делић је том приликом рекао: „Ако је нешто данас у Србији потребно и ако нешто у Србији данас недостаје, то је управо домаћин. Србија је дуго кућа без домаћина. И Србија никад неће кренути напред док на њено чело не дође прави српски домаћин. Ово је плакета Цар Душан Силни наше бригаде коју је наш Управни одбор доделио Друштву српских домаћина. А на истој седници нашем брату Нићифору Аничићу, за све оно што чини у чувању традиције српског народа, а посебно што је учинио када је у питању наша јединица са Косова и Метохије, уручујемо Спомен-медаљу Херојска 549 моторизована бригада Цар Душан Силни.“

Присутнима се потом обратио и председник Друштва српских домаћина Нићифор Аничић, који се најпре захвалио генералу Делићу речима: „Драги брате, пратио сам те и сазнао све што си радио. Могу ти рећи да си и прави српски домаћин. Постао си и српски генерал, али и домаћински генерал, човек који је водио рачуна о сваком свом војнику и о сваком свом српском родољубу. Даће Бог да дочекамо да Косово буде српско без покрајине, а он да оде (генерал – п. р.) на то свето Косово.“

Председник ДСД Нићифор Аничић је у наставку свог обраћања посебно истакао: 

„Српски домаћин је увек био стуб Србије и српске културе. Србин је стварао, бранио и подизао мајку Србију. После турског ропства, Први балкански, Бугарски рат, Први светски рат – то је српско огледало и српски понос. И хвала јунацима који натопише Мачву и Цер својом крвљу, где почивају њихове кости. Почивају њихове кости, драга браћо и сестре, овде. Данас, у ово лудо време, после братоубилачког рата, где се побисмо између себе и обрукасмо наше старе, после ’45. године, уништисмо српске домаћине, уништисмо срж у српском роду, данас Срби живе у једној паучини, у несрећном времену. Данас Србин не зна куд ће и на коју ће страну, препуштен је сам себи. Докле! А политичари, од 2000. године, уништише све, уништише оно што су стварали наши преци, и моја нешто мало генерација, која се пробудила од несрећног комунизма и подигла неке фабрике за будућност. Све су то они уништили и предали непријатељима у руке, и данас Срби постадоше робови у својој земљи, натопљеној крвљу. Ово данас, што су дошли да се сликају, видећете на телевизији да је ту све сложено и ту ће се појавити слика председника који не силази са телевизије. Није свестан колико брука Србију и Српство. Препустимо паметним људима, нашој памети, да нам она представља прошлост. Видео сам да овде има више полиције и војске него народа. Зашто је та полиција и војска овде? А 2020. године, када је требало патријарх Иринеј да освешта овај реконструисани споменик, било је договорено да Друштво српских домаћина положи венац. Ја нисам могао да приђем на стотину метара, па сам се склонио – имам сведока Страина Шуљагића – јер су ме гурали напоље. Е то сматрам српском несрећом. Ми, Друштво српских домаћина, имамо још једну обавезу према овом светом месту. Толико су крви Срби пролили, и толико су од Кајмакчалана до Триглава Срби имали победа, а само нам је споменик на Церу остао где можемо да се окупимо и да им се захвалимо. Морамо позвати читаву Мачву, и да им кажемо: ми, који смо из свих крајева Србије, дошли смо да вама предамо на чување ово. А данас треба да клекнемо на колена и да се поклонимо нашим старима и да нам они, на неки начин, ако хоће, опросте што смо их обрукали.

Драга браћо и сестре, били сте очевици данашњег дана пред спомеником наших витезова. Дођоше, како сте видели, политичари да се сликају. Ја, као председник ДСД, затражићу од мојих сарадника да више не долазимо на тај дан када несрећници долазе ту да се сликају. Сигуран сам да сте осетили љубав ових наших уметника, српских паметних младих људи, који су срцем вама говорили и душом се захваљивали нашим прецима. Желим да вас позовем, да када вам се буде се Друштво српских домаћина обратило, ако усвоје мој предлог, дођете масовно овде, и да се стварно повратимо и поклонимо нашим јунацима. Хвала вам!“, овим речима завршио је своје обраћање председник Друштва српских домаћина, Нићифор Аничић.

Гости у музичком делу програма били су познати оперски певач проф. Оливер Њего, уз музичку пратњу Зорана Тутуновића, солисте оркестра Станислав Бинички Министарства одбране Војске Србије.

Сцене из представе Једини пут, посвећене току Великог рата на Косову и Метохији, извели су глумци: Дејан Цицмиловић – професор глуме на Факултету уметности Приштинског универзитета у Косовској Митровици; Иван Вучковић – национални филмски и телевизијски глумац; Предраг Котур – глумац кога је живот из родног града Карловца из Хрватске довео на даске српских позоришта; Страхиња Бичанин и Јасмина Стоиљковић – глумци Српске драме Народног позоришта у Приштини са седиштем у Грачаници.

Своје стихове говорили су познати српски песници Благоје Баковић и Љиљана Браловић.

После културно-уметничког програма, у порти Цркве Светог пророка Илије у Текеришу Друштво српских домаћина, са благословом старешине храма, протојереја Радована Средојевића, организовало је ручак за све учеснике манифестације.
На крају дружења у порти Цркве Светог пророка Илије о злочинима аустроугарских агресора у Мачванском Прњавору 1914. и заслугама др Рудолфа Арчибалда Рајса врло потресно је говорила Даринка Рајичић – председница подружница Удружења за неговање традиција отаџбинских ратова до 1918. Овој националној манифестацији су присуствовали чланови Друштва српских домаћина из Црне Горе и Републике Српске, из Ужица, Апатина, Београда и других градова Републике Србије. У програму су коришћени делови позоришног приказа “Једини пут” у режији Јасмине Стоиљковић. Реализатор програма је Слободан Ерић, потпредседник ДСД и уредник магазина Геополитика.

Група од око педесетак деце, омладинаца и грађана из Удружења НЕ ДАМО ЈАДАР – обучени у мајице са истим натписом – присуствовали су свечаности код споменика церским јунацима. Они су замолили Друштво српских домаћина да се јавно изјасне да ли подржавају заштиту Јадра од потенцијалног еко-геноцида због намере државе Србије да дозволи отварање рудника литијума Јадар у корист мултинационалне компаније Рио Тинто.

 

Геополитика број 111, фебруар-март 2022.